Een hele dag rippen

Omdat mijn Image-tank ook MP3’s kan afspelen (ik had nog geen MP3-speler) wilde ik voor de vakantie er voor zorgen dat ik een groot aantal MP3’s kon meenemen.
Ik weet het, dat zijn online-mogelijkheden voor, maar ik ben begonnen met de voor de hand liggende actie: het maken van een thuiskopie van de CD’s die ik in de kast heb liggen.
Dat viel mee, maar ook wel weer tegen.
Ik had me voorgenomen maximaal zo’n 10GB van de beschikbare 40GB te vullen met MP3’s, dan is er nog ruim voldoende ruimte over (ik kan bij wijze van spreken elke dag een hele GB aan foto’s + films maken, dat lijkt me toch wel veel).

Rippen
Een paar jaar geleden, toen we een DVD-speler gekocht hadden die ook MP3’s afspeelt heb ik geprobeerd een hele CD vol te krijgen met MP3’s. Ik kan me daar nog van herinneren dat het vooral heel veel tijd kostte.
Die computer heb ik nog en heb ik ook vandaag gebruikt naast mijn laptop. Ik weet ook weer waarom ik de vorige keer geen CD met zelf geconverteerde MP3’s vol kreeg. Het converteren gaat daar namelijk tergent langzaam. Niet helemaal op single speed, maar ongeveer op dubbele snelheid, dus een CD van een uur kost 30 minuten om te rippen. Dat levert dan zo’n 40-50MB aan MP3-bestanden (bij 128 kpbs) op. Op een gewone CD van 640MB passen dan dus ongeveer 10 geripte CD’s. Dat kost 5 uur werk als je er naast blijft zitten om meteen CD’s te wisselen.

Gelukkig ging het op mijn laptop met externe DVD-brander een stuk beter. Daar duurt het rippen van een track van 4 minuten ongeveer 40 seconden. Je kunt er dan dus wel naast blijven zitten, zeker als je meteen ook naar de CD luistert. Verder dan de eerste twee tracks luisteren kom je dan niet, dan moet je weer wisselen om de volgende te laten rippen.

Software
Er zijn gegarandeerd veel verschillende manieren om MP3’s te maken van een gewone CD. Ik heb gewoon iets gebruikt wat ik bij de hand had: Windows Mediaplayer versie 10.

Ook MP3 kan - Klik voor grotere versie Al hoopt MS natuurlijk wel dat je snapt dat WMA beter is - Klik voor grotere versie

Daar kun je ook MP3’s mee rippen. Mooi is dat zodra je er een CD in stopt op internet gezocht wordt naar de informatie over die CD: titel van het album en per track zaken als titel, artiest, componist, genre, stijl.
Allemaal informatie die door mijn Image-tank getoond kunnen worden en die zoeken naar tracks kunnen vereenvoudigen.

Automatisch gevonden info - Klik voor grotere versie

Die informatie wordt gebruikt om een mappenstructuur aan te maken voor de MP3’s, om er een naam aan te geven en natuurlijk wordt deze informatie opgeslagen in het MP3-bestand.

Ontbrekende informatie
Soms is die informatie over een album en de tracks (nog) niet online beschikbaar. Dan kun je zelf je steentje bijdragen door die ontbrekende info over te typen van het hoesje van je CD en in te vullen.

Zelf aanvullen - Klik voor grotere versie

Aanpassingen die je maakt op de manier zoals in de afbeelding hierboven worden weer op de server opgeslagen en zijn zo ook beschikbaar voor anderen.
En dat werkt goed, ik heb vandaag regelmatig informatie gebruikt die als bron “User Feedback” hadden.

Het kan geen kwaad overigens om die automatisch ingevulde informatie even te checken voordat je het rippen begint. Die informatie komt immers van mensen die hem zelf invullen. Soms zijn het gewoon type-fouten, maar ik heb ook wel gezien dat er op een enkele CD voor ongeveer de helft van de tracks onjuist informatie stond.

Het is in principe dus een deels door gebruikers gevulde databank met metadata over muziek.

Verrassend vind ik echter dat hoewel de kwaliteit van de metadata soms slecht is en zo nu en dan zeker niet compleet, ik het ook hier geen probleem vond om de ontbrekende informatie toe te voegen en fouten te corrigeren.
Bij de 103 CD’s die ik vandaag geript heb waren er een tiental waarvoor ik elf informatie moest invoeren. Dat is dus best weinig.
Wellicht ook dat de winst die het je oplevert hoog genoeg is om die paar technische problemen te negeren.

Dat gebruikers dat niet bij metadata voor leerobjecten doen (of zouden willen doen) betekent waarschijnlijk dat de winst niet aanwezig is of onvoldoende (zichtbaar)

Waarom rippen?
Laatste punt van vanavond en eentje om eens over te slapen: Waarom heet het converteren van een tack op CD naar een track als MP3 eigenlijk “rippen”? (tenminste in ieder geval volgens Microsoft).
Rippen heeft bij mij een negatieve klank en er moet toch een betere naam voor te verzinnen zijn? Gewoon converteren of kopiëren bijvoorbeeld.

Heeft iemand een idee voor een betere naam? Dan ga ik intussen weer CD’s wisselen.

(Update: screenshot van MP3 in MP10 toegevoegd)

0 0 stemmen
Bericht waardering
7 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Evert van Malkenhorst
16 jaren geleden

Dag Pierre,

Ik gebruik zelf nooit de mediaplayer voor dit doel. Heb even getest. 4 minuten duurde op mijn laptop 45 seconde en gaf een bestandsomvang van 3,66 MB voor 128kB.
Ik werk zelf voor dit doel altijd met music match jukebox en rip dan op mp3 pro formaat van 96 kB/s. Tijd was bij hetzelfde nummer 42 seconde en ebstandsomvang 2,73 MB.
Een reductie van 25%.
Iets anders is dan de mediaplayer ript naar WMA formaat.
Voor muziekbewerking een achterlijk formaat. De meeste spelers spelen WMA wel zonder problemen af.
In de meeste softawre en voor integratie in websites is WMA ook af te raden.
Of is er een instelling te vinden in de mediaplayer voor mp3. daar spreek je over, maar is het niet WMA?

Groet, Evert

Pierre
16 jaren geleden

Hoi Evert,

De image-tank speelt zowel MP3 al WMA af (geen OGG), maar ik wilde inderdaad gewoon MP3-bestanden krijgen, en dat kan ook in Media Player 10. Ik heb een nieuwe screenshot toegevoegd in het bericht hierboven, je komt er via Extra > Opties > tabblad Rippen.

Een bestand van 3:59 is bij mij 3.730kB, wat groter nog dus dan het resultaat in WMA. De verschillen met Music Match Jukebox zijn procentueel gezien inderdaad groot. Maar die 103CD’s beslaan nu ook ‘maar’ ongeveer 5,5GB. Ik begin me dus ook een beetje af te vragen wat je dan met een gewone iPod met 40GB ruimte moet. Ga je er werkelijk zo’n 700-800CD’s op zetten? Ik neem haast aan dat je dan automatisch een hogere bitrate gaat kiezen om het ding maar vol te krijgen of zo.

Evert van Malkenhorst
16 jaren geleden

Hallo Pierre,

Ja ik heb hem gevonden de instelling voor mp3 in WMP10. Simpel.
Test mp3 duurde 42 seconde en gaf een bestandsgrootte van 3,63 MB, dus kleiner dan WMA als is het marginaal.
Voor mij is die 96 kbps wel interessant als ik een mp3 cd brandt voor mijn i-river speler. Dus er moet een cd in, perfect spelertje speelt alle formaten ook ogg bijvoorbeeld en allerlei soorten cd’s. laat tags zien etc.
ik heb dan 15 uur muziek op 1 cd. is ruim zat voor een tripje of zo.
Ik snap ook niet wat mensen met zo’n enorme bestandsomvang willen.
Kies dan een mp3 speler met 512 MB ofzo dan heb je 10 uur muziek, het is nog kleiner dan een ipod en veel goedkoper in aanschaf. Maar goed dat vind ik dan.

De conversie in nero wave editor verliep met de WMP10 gemaakte mp3 snel en probleemloos. Die WMA van gisteren dus niet.

Pierre
16 jaren geleden

:-( Daar komt bij de ruim 5GB over een USB 1.1 verbinding proberen te kopiëren niet fijn is. De image-tank kan (uiteraard) wel USB 2.0 aan, maar mijn laptop van nog net geen drie jaar moet het nog met dat karrespoor doen (hoezo 140 minuten om wat muziek over te zetten??).

Evert van Malkenhorst
16 jaren geleden

Hoi Pierre,
Bestaan er PC-Cards die een overgang bieden naar usb 2.0?
De snelheid maakt enorm veel uit.
Het is te proberen, die insteekkaartjes zijn niet zo duur en waren er volgens mij alwel 3 jaar geleden.
Ik gebruik zelf een externe harddisk van 250 GB die ik met firewire of usb 2.0 kan laten draaien. Die firewire gaat perfect. ik kijk hier DVD’s mee die ik vanaf die externe harddisk draai zonder problemen. Muziekbestanden e.d. loopt prima uiteraard. Heb je firewire IEEE 1394?

Pierre
16 jaren geleden

Ja hoor die zijn er. De laptop heeft overigens standaard geen firewire. Daarom heb ik een tijdje geleden een PCMCIA-kaart met firewire gekocht (was toen overigens zo’n 25 euro, nu al weer een stuk goedkoper). Daar hangen nu een externe harde schijf en een externe DVD-brander aan. Op dat moment bestond volgens mij dit combinatiemodel nog niet (of was in ieder geval veel duurder). Ik wilde firewire hebben omdat ik de kaart ook gebruik voor het aansluiten van mijn digitale videocamera.
Het is alleen altijd de vraag wanneer je vind dat het goed genoeg moet zijn… ;-)

Evert van Malkenhorst
16 jaren geleden

Ja, dat is steeds het punt van de ontwikkelingen die zo hard gaan.
Mijn laptop heeft gelukkig wel usb 2.0 en firewire, maar was 1,5 jaar geleden weer niet standaard uitgerust met een dvd brander. dat vind ik nou weer jammer…..

En binnenkort zal er weer wat bij komen?