Goedkope laptop?

“Wetenschappers van het Amerikaanse technologische instituut MIT hebben een speciale laptop ontwikkeld om het onderwijs in ontwikkelingslanden beter te maken. De goedkope laptop moet binnen anderhalf jaar op de markt komen en zal ongeveer honderd dollar (77 euro) gaan kosten.”

(bron)

Ik geloof eerlijk gezegd niet in dit soort berichten. Klinkt leuk, houdt een aantal wetenschappers anderhalf jaar van de straat, maar gaat er gewoonweg niet komen. Waarom? Nou, voornamelijk omdat het niet de bedoeling is het apparaat op de vrije markt beschikbaar te stellen. En als je hem daar niet wilt/kunt/mag verkopen betekent dat dat er subsidie/sponsoring of bijdragen van een andere soort nodig zijn en die 100 dollar niet kostendekkend zijn. En iets waarvan je 800 miljoen stuks denkt te gaan verkopen kan maar beter kostendekkend zijn. Want zelfs 10 dollar bijdrage per stuk zijn dan toch opeens 8.000.000.000 dollar noodzakelijke bijdrage/verlies.