Kabels weg

Hoewel mijn Qtek S110 niet voor de kerstvakantie geleverd kon worden, heeft me dat er niet van weerhouden toch al wat ‘noodzakelijke’ aanvullingen aan te schaffen in de vorm van een Bluetooth USB-dongle voor mijn laptop thuis en een Bluetooth Headset. En ook zonder Qtek werkt dat al perfect!

Bluetooth USB - Klik voor grotere versie Bluetooth Software - Klik voor grotere versie Bluetooth headset - Klik voor grotere versie

Wat heb je nodig?
Het boodschappenlijstje:
* Bluetooth USB-dongle (12,95 euro + 3 euro verzendkosten, besteld via eBay)
* Silvercrest Bluetooth Headset (29,99 euro in de aanbieding bij de Lidl)

USB-dongle
De USB-dongle die ik gekocht heb, heeft een driver nodig én komt in mijn geval met een applicatie van IVT Corporation genaamd BlueSoleil. Het programma zorgt er voor dat je via de USB-dongle verbinding kunt maken met apparaten die Bluetooth ondersteunen. Zoals dus ook de headset van de Lidl. Maar ook printers, modems, toetsenborden en telefoons. De applicatie biedt daartoe een aantal “services” aan. Zo kun je bijvoorbeeld aangeven dat een bluetooth PDA via jouw bluetooth-verbinding en een andere netwerkverbinding (vast/draadloos, afhankelijk van wat aanwezig is) contact mag maken met het internet.
Zo kun je ook aangeven dat een losse bluetooth-headset, die zonder telefoon ook gewoon verbinding met de dongle kan maken, dienst kan doen als “gewone” headset.
En dan kun je dus je VOIP-applicatie op je laptop gebruiken om te bellen en het gesprek zelf voeren via de headset. Of, als je echt geen toepassing weet te verzinnen, een podcast opstarten in iTunes en dan de audio via je headset laten lopen zodat je een draadloze hoofdtelefoon (op één oor) hebt.

Bluetooth headset
De headset stelt overigens niet veel voor (en dat bedoel ik niet perse negatief). Hij is zo groot/klein als mijn duim met twee knoppen: eentje voor aan/uit en eentje voor harder/zachter.
Er wordt een oplader meegeleverd en een dunne handleiding die uitlegt hoe je hem aan/uit schakelt en hoe je hem koppelt aan de USB-dongle.
Overigens, ook de dongle is klein, ik zal dus moeten gaan zorgen dat ik ze niet kwijt raak

Bereik
De USB-dongle claimt een bereik van 100 meter, de Headset van 10-15 meter. Ik wist dat het bereik bij mij thuis hier slecht zou zijn omdat ook de Wifi problemen had om van beneden in de trapkast nog voor bereik op mijn studeerkamer op zolder te zorgen. Bluetooth, was mijn verwachting, zou dat nooit kunnen halen.
En dat klopte ook wel. De laptop stond beneden in de woonkamer, op de eerste verdieping was de ontvangst nog redelijk/goed, maar op zolder begon hij flink te kraken, zonder overigens dat daarbij de verbinding weg viel.
Dat is dus een bereik dat niet, zoals bij mijn gewone draadloze telefoon thuis, het hele huis omvat (als de patop met dongle beneden staat).

Combineren
Ik ben nu natuurlijk nog meer benieuwd naar hoe dit gaat werken in combinatie met de Qtek. En ook in combinatie met een Bluetooth GPS-ontvanger, want die komt er nu ook aan. Kortom meer dan genoeg zaken om de komende tijd uit te testen. ;-)

0 0 stemmen
Bericht waardering
2 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Willem
16 jaren geleden

Grappig: 2 weken geleden heb ik ongeveer hetzelfde gekocht: een usb dongle bij de Norrod voor ¤ 15 en een headsetje bij Dynabyte voor ¤ 39,95.
Gebruikt dezelfde software van Blue Soleil. De docent wiskunde maakte gebruik van deze configuratie voor zijn podcast. Het geeft je in ieder geval meer bewegingsvrijheid, maar ik vinde de kwaliteit niet om over naar huis te bellen…
Wat ik me afvraag is wat er gebeurt als meer mensen in dezelfde ruimte met zo’n headsetje werken, aangezien je het wachtwoord (1234) om verbinding te maken niet kunt veranderen?

Pierre
16 jaren geleden

Hoi Willem,

Dank je voor je audio-feedback! Ik begrijp dat de server aan jouw kant niet goed te verstaan was/is. Jammer. Moet sowieso even kijken wat daar mee aan de hand is want het lijkt alsof er ergens een geheugenlek zit. Het gebruikte geheugen loopt van zo’n 10% na een verse start op naar bijna 100% na een week of zo. Weet niet of dat een verklaring is voor de slechtere audio.
Maar, het goede nieuws is dat het werkt, ik heb beide audio-comments via de mail gekregen en die waren best goed te verstaan. Als je wilt dan link ik er wel eentje.

Wat betreft wachtwoord. Zover ik nu kan zien heeft de headset een lang uniek ID. Dat zal hetgene zijn waarmee de USB-dongle hem herkent. Het wachtwoord is in dit geval slechts een extra check of je de goede koppelt. Ik neem aan dat de Qtek wél een wachtwoord heeft dat gewijzigd kan worden. Want daar wil je natuurlijk niet van dat zomaar elk ander apparaat er aan kan koppelen. Maar bij de headset is dat niet zo spannend wat betreft misbruik. Lijkt mij in ieder geval. Ik neem tenminste niet aan dat iemand gaat proberen jouw headset te laten koppelen met zijn/haar pc om dan de audio af te kunnen vangen.

Jammer dat ik niet online was (ik moet nog eens kijken of ik de boodschap daarvoor wat informatiever kan maken), ik heb dus zelf nog geen ervaring met de geluidskwaliteit van de headset.