Podcasting in het onderwijs

“[P]odcasting [is] zowel voor leerkrachten als voor leerlingen een handige manier om materiaal te publiceren. Zo zou een docent natuurkunde bijvoorbeeld elke dag een huiswerkopdracht en de opgenomen lessen van die dag kunnen uploaden naar een website die RSS-feeds ondersteunt. De leerlingen kunnen zich vervolgens thuis abonneren op de RSS-feed om hun huiswerk en eventueel ander materiaal op te halen. Als ze dat op hun iPod zetten, hebben ze alles altijd bij de hand.”

(bron)

Ik kwam deze pagina toevallig tegen toen ik de online Apple store in ging. Jammer alleen dat ze in de rechterkolom onder “voorbeelden van podcasts” nog alleen internationale voorbeelden hebben staan. Niet dat daar de EduKast moet staan of zo, maar het is een beetje vergelijkbaar met de situatie rond weblogs in het onderwijs een jaar geleden. Toen waren daar ook nog heel weinig voorbeelden van eigen bodem te vinden. Dat is nu gelukkig anders. Laten we hopen dat het over een jaar op deze pagina ook anders is.

0 0 stem
Bericht waardering
6 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Tom Kooij
14 jaren geleden

Ik ben toevallig een "docent natuurkunde" waar dit bericht op zou moeten slaan.

Ik gebruik social software en luister naar Podcasts. Ik heb een weblog speciaal voor leerlingen met informatie (studiewijzers e.d.). Ik probeer een screencast te maken van een software programma dat op het examen gebruikt wordt.

Maar het huiswerk podcasten, daar snap ik dan helemaal niks van… Waarom? Wat heeft dat nu weer voor meerwaarde. Een podcast over interessante natuurkundige ontwikkelingen speciaal voor leerlingen: JA! Huiswerk podcasten: NEE!

docent wiskunde
14 jaren geleden

Als docent wiskunde ben ik hier heel enthousiast over en heb mijn huiswerk voor de volgende week gelijk maar op deze manier gepodcast:
huiswerk

Pierre
14 jaren geleden

8)

Tom Kooij
14 jaren geleden

Precies, zo werkt dat inderdaad niet :)

Willem
14 jaren geleden

Via Emerce zie ik nu opeens een heel mooi voorbeeld van podcasting in het onderwijs! Het gaat om Time2Learn waar audio cursussen worden aangeboden:
Door naar een audio cursus van 70 minuten te luisteren weet je veel meer over een onderwerp! Dus wil jij je algemene kennis een beetje bijspijkeren? Doe dan een Time2Learn cursus! Bijv. over de Islam en Nederlandse geschiedenis.

JP
JP
14 jaren geleden

Wanneer gaan docenten weer echt lesgeven. M.i. gaan we toe naar een nationaal LOI onderwijs waar de studenten een nummer hebben en de interactiviteit tussen student en docent beperkt blijft tot het uitwisselen van informatie via internet. Audio cursussen zijn er al lang. Laten we de meerwaarde van het echte lesgeven niet uit het oog verliezen!