Geen streaming enclosures

Ik heb gisteren de hele avond gewerkt aan het aanpassen van een bestaande Nucleus plugin, oorspronkelijk alleen bedoelt voor het beschikbaar stellen van podcasts. Ik wilde dat hij voor meerdere bestandstypes zou werken (ook WMV, MOV en PPT) en er zaten volgens mij wat fouten in het achterhalen van de bestandsomvang bij bestanden die niet op je eigen server staan. Ook wilde ik de opmaak aan de browserkant wat aanpassen. Het resultaat kun je (deels) zien op de pagina met publiek werk.
Je kunt het resultaat maar deels zien, omdat een ander deel van de wijzigingen in de RSS-feed zit.

Zichtbare wijzigingen
Bij de verschillende documenten die je kunt downloaden staat nu (in een aantal gevallen) een icoontje voor de link en de omvang achter de link. Niet zo heel spannend, maar het voordeel voor mij zit hem in datgene wat ik moet invullen. Als ik invul in een bericht:

<%Podcast(http://www.dailymotion.com/media/video/320×240/mov/
3270.mov|Screencast)%>

Dan ziet het resultaat er zo uit:
video Screencast
De plugin heeft het bestandstype en daaraan verbonden het icoontje achterhaald aan de hand van de bestandsextensie Dat zou natuurlijk beter kunnen door in het bestand zelf te kijken, maar dat is complexer.
Ook de omvang van het bestand heeft de plugin zelf achterhaald door het opvragen van de header (niet het hele bestand) van het videobestand dat niet op dezelfde server staat als het script.

Niet zichtbare wijziging
In de RSS-feed levert het toevoegen van de verwijzing de volgende toevoeging op:

<enclosure url=”http://www.dailymotion.com/media/video/
320×240/mov/3270.mov” length=”7273869″
type=”video/quicktime” />

Het resultaat is dat je met een RSS-lezer die met enclosures overweg kan nu direct ook het filmpje dat bij dit bericht hoort kunt laten downloaden.

Gebruik tot nu toe
Ik heb op de pagina met mijn publiek werk een aantal berichten aangepast. Belangrijke beperking is dat (blijkbaar) volgens de RSS-afspraken elk bericht maar één enclosure kan hebben terwijl ik in sommige gevallen meerdere documenten/bestanden als enclosure beschikbaar zou willen stellen.

Een vraag bij het gebruik op dit moment is daarnaast hoe zinvol het is om Powerpoint-bestanden als enclosure beschikbaar te stellen voor directe download. Natuurlijk, er zijn situaties waar je dat wel zou willen (bijvoorbeeld met de Powerpoint-bestanden van SURF-conferenties ;-) ) maar of de 5 lezers van mijn RSS-feed voor de presentaties daar op zitten te wachten weet ik niet. Laat het me dus gerust weten!
Geen streaming enclosures
Een aantal van de screencasts die ik gemaakt heb, deze bijvoorbeeld, staan op de videoserver van SURFnet. Dat is een lekker snelle server, maar met in dit geval één heel essentieel nadeel: het is een streaming videoserver. En hoewel de links er naar toe eindigen op .MWV en het dus lijkt alsof je naar ‘echte’ videobestanden linkt, blijk je een .ASX bestand aangeleverd te krijgen. Je computer vindt dat meestal niet erg en stuurt dat bestand door naar de Mediaplayer. Die kijkt in dat (XML)-bestand en ziet daar een verwijzing staan naar een stream die opgehaald wordt. Tools als iPodder gaan daar echter van over hun nek, net zoals bij de streams die in het kader van het ‘vodcasten‘ aangeboden worden.
Dat is dus balen en betekent dat ik toch moet kijken naar wat anders.

Waar video’s plaatsen?
De video’s die ik maar voor een screencast zijn best groot, 30-50MB per stuk. Op mijn server hier plaatsen zou kunnen (1 GB ruimte en 30GB per maand dataverkeer), maar dan gaat het rap. Ourmedia is gratis, maar langzaam en kan slecht met grote bestanden overweg.
Tips en vooral ervaringen over plaatsen waar ik het beste terecht kan zijn welkom. Een constructie zoals bij Flickr (2GB per maand toevoegen voor 25 dollar per jaar) zou natuurlijk perfect zijn, maar bestaat volgens mij (nog) niet voor video.

0 0 stem
Bericht waardering
2 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
duimdog
15 jaren geleden

Had je streamload al eens bekeken?
Ik heb er een hele tijd geleden ( bron eens naar gekeken. In tegenstelling tot Flickr betaal je niet voor de upload maar voor de download. Of dat nou zo’n aantrekkelijke optie is? ;-(

Pierre
15 jaren geleden

Nee, dat model is niet aantrekkelijk. Ik zou daar $4,95 per maand betalen voor 1GB download. Dan mag één screencast (van 50 MB) per maand 20 keer bekeken worden. Dus als ik er 10 zou hebben, mogen die gemiddeld 2 keer per maand bekeken worden.
Hier bij de provider waar ik nu zit betaal ik niet zo veel meer (5,95 euro) voor 30GB dataverkeer per maand (en 1GB opslagruimte). Daar kan ik dan dus 20 screencasts van 50 MB op kwijt die dan elk 30 keer per maand bekeken mogen worden.