Vakantiefoto’s op Google Map

Ik weet ook weer wat ik ‘vroeger’ tegen het maken van foto’s had: het inplakken kost ontzettend veel tijd. Met digitale foto’s valt dat wel mee. Maar niet als je meer wilt doen dan ze als batch aan Flickr toevoegen.
Ik wilde ze namelijk (zoals ik eerder al vertelde) op de kaart zetten. Pff, dat was dus effe wat meer werk.
Eerst het resultaat maar even, daarna de uitleg.
Plaatsbepaling zonder GPS
Omdat het niet meer gelukt was om voor de vakantie tijdelijk een GPS-ontvanger te regelen, heb ik de locaties van de foto’s handmatig moeten bepalen. Dat heb ik op “plaats”-niveau gedaan. D.w.z. ik heb in alle gevallen toen ik er was redelijk goed op de kaart gekeken waar bijvoorbeeld de camping of een kasteel lag, dus dat kon ik ook achteraf op Google maps redelijk goed terug vinden.
Maar als ik in één stad bijvoorbeeld foto’s van zowel de Kathedraal als van het kasteel gemaakt heb, dan hebben beide dezelfde coördinaten gekregen.

Het toevoegen van de informatie aan de 433 foto’s (inclusief de niet voor iedereen zichtbare) toe te voegen. Elke afzonderlijke locatie is als een batch toegevoegd aan Flickr.

Keuze voor tags
Behalve de geotags hebben de foto’s ook tags gekregen die het mogelijk maken om ze als groep (alle foto’s van de vakantie) te vinden, maar ook per locatie (bijvoorbeeld alle foto’s gemaakt in Conwy Castle), maar ook per week (week 1, week 2, week 3) al vind ik daar de presentatievorm van Flickr niet zo handig.

Het maken van de kaarten
In totaal heb ik vier kaarten gemaakt: één overzichtskaart en één kaart per week. De informatie voor die kaarten is samengevoegd in één PHP-pagina die de doorgegeven parameter (?zoom=) gebruikt om te bepalen welke kaart getoond wordt. De informatie voor de markers is handmatig toegevoegd in het bestand evenals de extra informatie in de rechterbalk en in de informatiewolkjes.

Het toevoegen van deze informatie was érg veel werk, zeker omdat alle informatie nu twee keer handmatig in verschillende opmaak (op de kaart en in de rechterbalk) is toegevoegd. Dat komt omdat het ontwerp tijdens de realisatie groeide. Voor een volgende vakantie zou ik daar zeker wat meer programmeerwerk en een eenvoudige datastructuur voor de informatie voor maken.

Google Maps voor dummies
Voordat ik aan de realisatie begon heb ik uiteraard even gezocht naar voorbeelden van het gebruik van de Google API voor het plaatsen van informatie op een Google Map.
Gelukkig kwam ik toen ook bij Google Maps EZ van Chris Houser. Hij heeft namelijk de complexiteit van de benodigde javascript nodig voor het gebruik van de Google API weten te verstoppen door het maken van een extra stukje javascript.
Nu kun je “gewoon” met Google Maps opzoeken waar je een marker wilt plaatsen, welke view (MAP, SATELLITE, HYBRID), welk zoomniveau en dan de url kopiëren en plakken in je bestand.
Een korte handleiding is alles wat je nodig hebt om aan de slag te kunnen.

Het resultaat
Als je naar de beginpagina van de kaart gaat, zie je dit:

vakantie_uk1

Dit is een overzicht van de drie plaatsen waar we steeds een week verbleven. Elk van die plaatsen biedt de mogelijkheid om in te zoomen. Als je dat bijvoorbeeld voor de eerste week doet zie je dit:

vakantie_uk2

Dit zijn de plaatsen waar we de eerste week zijn geweest (en waar ik foto’s gemaakt heb). Van hieruit kun je de foto’s van die plaats opvragen, bijvoorbeeld van ons bezoek aan Conwy Castle:

vakantie_uk3

Als je een individuele foto uit de set bekijkt, dan zie je dat ook daar een link terug is opgenomen naar de kaart:

vakantie_uk4

Geobloggers
De kaarten die ik gemaakt heb, zijn handwerk. Geobloggers doet datzelfde automatisch op basis van de tags die ik ingevoerd heb.

vakantie uk geobloggers

Overigens zie je hier dat ook Geobloggers er soms problemen mee heeft. Je kunt bij het zoeken namelijk aangeven hoeveel resultaten getoond moeten worden. Standaard staat dat op 25. Maar als één plaats meerdere foto’s met dezelfde coördinaten heeft, dan probeert Geobloggers die allemaal op de kaart te plaatsen (en tellen ze dus allemaal mee). Logischer hier zou zijn om verzamelingen te maken van foto’s die (gegeven het zoomniveau en de locaties van de betreffende foto’s) gegroepeerd zouden kunnen worden en er dan slechts één tonen (je ziet er nu overigens in praktijk dan ook maar één). Ik heb geen verstand van de (redelijk indrukwekkende) code erachter, maar gezien wat ze al kunnen lijkt me dat haalbaar.

De code
Je kunt de broncode van de kaart hier downloaden als tekstbestand.
Zoals ik al zei, is de code nog verre van optimaal (mijn deel ervan dan) en ik had natuurlijk ook gebruik kunnen maken van de kleine versies van de foto’s die door Flickr geboden worden in plaats van ze allemaal zelf nog eens te maken zoals ik nu gedaan heb.

Conclusies
Zoals zo vaak als je iets voor de eerste keer doet koste het meer werk dan ik zou hebben gewild.

Het taggen en uploaden van de foto’s duurt lang (eigenlijk té lang). Natuurlijk ik zou een veel strengere selectie van foto’s kunnen hebben gemaakt, met maar een paar foto’s per locatie (alleen de goede, scherpe exemplaren etc.) maar die selectie kost ook veel tijd.

Ik vind de overzichten met foto’s die Flickr maakt niet altijd handig of overzichtelijk. Ik heb nog geen tijd gehad om mijn ‘custom’ Flickr-pagina zo uit te breiden dat je daar lekker op basis van tags verzamelingen van foto’s kunt weergeven. Maar mogelijk is dat zeker.

Maar ik vind het zondermeer een (al was het maar voor mezelf) zinvolle uitbreiding van het gewoon online plaatsen van foto’s. Al zou je het geheel (dus inclusief functionaliteit en foto’s) eigenlijk ook moeten kunnen downloaden naar een elektronisch album of zo dat je in de kast kunt leggen.

0 0 stemmen
Bericht waardering
12 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
duimdog
16 jaren geleden

Het idee van geo-tagging van foto’s spreekt me zeker aan. Alleen moet je dan wel op een beetje handige en snelle manier je foto’s kunnen voorzien van de juiste tags.
Ik moet me nog eens wat uitgebreider in de diverse mogelijkheden verdiepen, maar als de mogelijkheid er al niet is dan zal die ongetwijfeld snel komen.

Pierre
16 jaren geleden

Het probleem op het moment is nog dat (behalve bij telefoons met GPS + digitale camera) in het algemeen de GPS-informatie en de foto van elkaar gescheiden zijn en handmatig samengevoegd moeten worden.
Nou heb ik nog geen ervaring met de manier waarop GPS-ontvangers informatie over je huidige locatie kunnen opslaan en vastleggen (in een XML-bestand of zo), maar als je de klok van de GPS-ontvanger en het fototoestel goed op elkaar afstemd en je één bestand hebt met tijd + locatie-informatie en daarnaast de verzameling foto’s met in de EXIF-info eveneens de tijd, dan is het een kwestie van wat programmeerwerk om die twee samen te voegen.
Nou ja, nog 11 maanden voordat het weer zomervakantie is, er is dus nog effe tijd. ;-)

duimdog
16 jaren geleden

Dat betekent wel dat je dan bij elke foto je GPS aan moet hebben staan. Overigens zou ik al heel tevreden zijn met de mogelijkheid om gewoon op een kaart (google-map?) te kunnen pin-pointen waar de foto gemaakt is.
En volgens mij kan dat nu al, ik heb nog niet zoveel van Google maps/earth gezien, maar ik zag al wel dat netjes de geografische positie wordt aangegeven als je aan het vliegen bent. Als je die positie nou op een eenvoudige manier als tag aan een foto kunt koppelen dan ben ik waar ik wezen wil.

Pierre
16 jaren geleden

Als je een GPS-ontvanger hebt waarvan de batterijduur in uren en niet in minuten gemeten wordt is dat toch geen probleem?

Eigenlijk wil je gewoon zoiets als hier gedaan wordt? (maar dan natuurlijk met de mogelijkheid om te zoomen en te zoeken etc.)

duimdog
16 jaren geleden

Exact!
Maar voor zover ik het in de snelheid gezien heb biedt Google Earth die mogelijkheid ook al.

Pierre
16 jaren geleden

Ik heb het script een beetje aangepast je ook kunt zoomen en de coördinaten worden nu op de juiste manier (zoals nodig voor Flickr) weergegeven.
Zie hier (is alleen javascript, dus alle code is in de bron van de pagina zichtbaar).

duimdog
16 jaren geleden

Wat betreft het "altijd aan hebben staan": het is niet zozeer de batterijduur die hier het probleem is, maar meer het feit dat je ‘m eigenlijk continue zou willen laten meten. Bij zo’n handheld apparaat betekent dat dus letterlijk dat je ‘m horizontaal in je hand moet houden.
Ik heb een tijd zo’n ding gehad en uit eigen ervaring weet ik dat hoe langer de tussenpozen zijn van meten, hoe langer hij nodig heeft om z’n positie te bepalen.
En als ik dan toch al weet waar ik ben dan zou ik denk ik zelf niet zoveel zin meer hebben om alleen voor het geotaggen van de foto m’n gps nog weer een keer aan te zetten. Dan doe ik dat net zo lief achteraf op de kaart.

Pierre
16 jaren geleden

Ik las in het artikel in OP PAD inderdaad: "Een klein gps-je wegstoppen in een borstzak of het hoofdvak van de rugzak lijkt misshcien handig, maar voor een accurate positiebepaling kan het funest zijn". En dat was toch een beetje wat ik in gedachten had.
Ik krijg er binnenkort eentje te leen, dan kan ik het eens zelf uitproberen.

duimdog
16 jaren geleden

Dat is dus het voordeel van die schermloze apparaten, die doe je om je bovenarm of bovenop je rugzak.
Je zou eens kunnen kijken in hoeverre er voor handhelds ook losse meetkoppen leverbaar zijn. Die dingen bestaan wel voor PDA’s en de GPS-en bedoeld voor in een (zeil)boot.

Willem
16 jaren geleden

Dit artikel heeft me heel enthousiast gemaakt voor Google maps en ben daar mee aan de slag gegaan. Kwam toevallig terecht bij:
http://journeysat.sourceforge.net/

Pierre
16 jaren geleden

@Willem: Mooi!

Patrick
Patrick
16 jaren geleden

Zoiets is natuurlijk ook handig:
http://www.geospatialexperts.com/rico