Vakantiefoto’s op Google Map #2

De set kaarten die ik gemaakt heb voor mijn vakantiefoto’s heeft een vermelding gekregen op de Google Maps EZ-website. De toevoeging “in Dutch” doet me wel (weer eens) realiseren dat er zo nu en dan momenten zijn dat het handiger zou zijn om in het Engels te posten.
Overigens heeft Chris Houser vandaag een (kleine maar handige) uitbreiding voor zijn script gemaakt: je kunt nu ook de kleur van de markers instellen. Ik heb dat meteen even uitgeprobeerd, het resultaat kun je hier zien waarbij elke week een eigen kleur gekregen heeft.
Uiteraard heb ik nog even verder gezocht naar mogelijheden om eenvoudiger GPS-informatie aan foto’s toe te voegen.
Nog niet geremd door enige voorkennis schreef ik vanochtend dat het wel handig zou zijn als je de tracking-informatie uit een GPS-ontvanger en de foto’s aan elkaar zou kunnen koppelen op basis van de datum/tijd.

Uiteraard (zoals wel vaker) bestaat zo’n programma’s al, bijvoorbeeld Robophoto (shareware) of Photostudio (gratis!). Ik heb ze nog niet kunnen testen, bij gebrek aan (jawel) GPS-ontvanger. Maar ik begin nu wel zo’n beetje te begrijpen waar ik op moet gaan letten, want dat ik een GPS-ontvanger wil gaan kopen zal duidelijk zijn.

Belangrijk is dat het toestel “tracks” kan opslaan. Want dan kun je hem dus gewoon aanzetten en “coördinaten laten opnemen”. Uiteraard moet hij ook aan een PC gehangen kunnen worden voor het uitlezen van de data, maar moet er niet persé een PC nodig zijn voor gebruik (die heb ik op vakantie namelijk niet bij me).

Een mooi toestel is natuurlijk de Mio 168. Daar kun je overigens niet zomaar tracks mee opnemen, maar met wat extra software is dat ook op te lossen. Die software biedt ook de mogelijkheid om zelf kaarten te maken, toe te voegen etc.
Met ongeveer 300 euro is het geen goedkoop apparaat, maar voor de geboden functionaliteit zeker een van de goedkoopste.
Belangrijkste probleem bij de Mio 168 is de beperkte levensduur van een accu als je de GPS ingeschakeld hebt. Niet handig als je hem “altijd” aan wilt hebben staan.

En eerlijk is eerlijk: eigenlijk wil ik hem uitsluitend hebben om foto’s te kunnen taggen met GPS-informatie. Dus het kunnen tonen van kaarten in kleur, routerplanfunctionaliteit etc. is dan niet noodzakelijk. Een collega heeft een Garmin Geko 201. Hij heeft daar afgelopen vakantie tracks mee opgenomen en gaat daar nu Photostudio op los laten (ik zal hem uiteraard naar zijn ervaringen vragen en kijken of ik een link naar het resultaat kan posten).

Enige “probleem” van de Garmin is dat er maar 10 tracks kunnen worden opgeslagen in het toestel, daarna moet je hem “leeg” maken en heb je dus een PC nodig. Dat zou voor de afgelopen vakantie waarbij ik 21 dagen geen PC ter beschikking had dus wat onhandig zijn. Ik zou dan niet elke dag een track kunnen laten opnemen.
Er zijn ook toestellen met SD-geheugenkaarten, zoals bijvoorbeeld de Magellan eXplorist 400. Het voordeel daarvan is dat je de data op de SD-kaart kunt opslaan. En omdat ik die dan weer op mijn imagetank kan bewaren is het aantal tracks nagenoeg onbeperkt. Maar de prijs is ook een stuk hoger (zo’n 360 euro in plaats van zo’n 150 voor de Geko).

Als er iemand van jullie is die praktijkervaringen heeft met een specifiek toestel (hoeft niet een van de hierboven genoemde te zijn), dan hoor ik dat graag!

Wordt vervolgd…

0 0 stemmen
Bericht waardering
4 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
duimdog
16 jaren geleden

1) Jaren geleden heb ik een tijd een Garmin gehad (hij is me later ontstolen). Leuk speelgoed, maar het vréét batterijen!
2) In het juli/augustusnr van Op Pad stond een heel artikel over GPS-en
3) Er zijn buitensportzaken die GPS-en verhuren (oa. Zwerfkei in Woerden en Bever Zwerfsport)
4)Er bestaan ook apparaten zonder scherm (meestal bedoeld voor sporters) Zie bijvoorbeeld FRWD. Dat ding is overigens ook niet goedkoop (E 499). Overigens zou ik zo’n display juist driekwart van de lol vinden.
5) Als je een PDA hebt dan zou je ook aan een GPS-uitbreiding daarvoor kunnen denken. Dat biedt voor jouw toepassing misschien meer mogelijkheden?

Pierre
16 jaren geleden

Hoi Michel,

ad 1) Ik begreep dat dat zeker bij de PDA’s met ingebouwde GPS een probleem was. Idem voor oplaadbare batterijen.
ad 2) Weet je of Op Pad ook los te koop is bij de ANWB?
ad 3) Klopt, had ik gezien maar toen was het 2 dagen voor mijn vertrek, dus wat kort dag om te regelen. Ik moet zeggen dat ik toen ook nog niet precies wist welke ik minimaal nodig had. Is wel zeker een optie om te doen bij aanschaf van een duurder model.
ad 4) Nee, ik denk dat een schermpje inderdaad wel te leuk is om te missen. Trouwens voor dat bedrag heb je aardige modellen mét scherm (zie hierboven).
ad 5) Ik heb geen PDA.

duimdog
16 jaren geleden

Op Pad zal ongetwijfeld los te koop zijn, ik denk zelfs wel bij de gewone tijdschriftenboer. Maar eventueel kan ik ook wel een kopie van het artikel voor je maken?

Pierre
16 jaren geleden

Hoi Michel. Als dat zou kunnen, graag!