Installeren van de OnDO SIPServer

Het ligt wellicht niet het meest voor de hand om zelf een SIPServer te installeren (in plaats van je gewoon te registreren bij een VOIP-provider), maar ik wilde weten hoe het werkt, weten of het erg moeilijk is om aan de praat te krijgen, en zeg nou zelf, [email protected] ziet toch beter uit dan [email protected] ;-) De selectie van de server Ik heb niet lang gezocht naar een server, zoeken op SIP Server bij Google levert een gesponsorde koppeling op naar Brekeke. Het is geen open source product, maar voor onderwijsinstellingen en privé-gebruik gratis, voor mij nu even voldoende.
Het is ook (in tegenstelling tot Asterisk) een server met een setup voor Windows. Dat betekent dat je alleen Java geïnstalleerd hoeft te hebben en niet zelf ook nog met Tomcat aan de slag hoeft.

Installeren van de server
Na downloaden van de server is het een kwestie van uitvoeren van de setup. Als het goed is wordt de server daarna automatisch gestart. Op je bureaublad heb je dan een icoon dat de browser opent met daarin een snelkoppeling naar http://localhost:18080/oss/
De eerste keer opstarten duurde trouwens tamelijk lang, dus ik neem aan dat er nog het nodige geregeld wordt bij die eerste keer.

De standaardgebruikersnaam en wachtwoord zijn “sa”. Zoals altijd wel handig om meteen even te veranderen via Config > Login Password.
Bij het Config-scherm kun je ook de andere instellingen aanpassen. Zie hiervoor onderstaande schermafdrukken.
ondo server configuration system - Klik voor grotere versie ondo server configuration general - Klik voor grotere versie Ondo server configuration advanced - Klik voor grotere versie Ondo server configuration rtp - Klik voor grotere versie
Let op: bij SIP(General) staat Registration bij REGISTER op “on” en bij INVITE op “off”. Dit zorgt er voor dat je voor het aanmaken van een ‘registratie’ (zodat anderen je via de server kunnen bereiken) wél moet inloggen, maar dat niet hoeft te doen als je iemand wilt bellen.
Het IP-nummer bij Interface-address is overigens het publieke IP-nummer van mijn ADSL-aansluiting (de buitenkant dus).

Gebruikers aanmaken
Omdat we hebben aangegeven dat je moet inloggen als je je ‘telefoon’ op de server wilt registreren (daarover zometeen meer), moet je ook gebruikers aanmaken.
Ondo gebruikers - Klik voor grotere versie
Hier stel je de gebruikersnaam en het wachtwoord in dat nodig is om met de Softphone (de ‘telefoon’, dus bijvoorbeeld de Ineen-client) verbinding te maken met de server.

De client verbinden met de server
De X-Lite-client is, in tegenstelling tot de al helemaal ingerichte Ineen-client, niet heel gemakkelijk te configureren. Je krijgt bij de eerste keer opstarten een scherm voor je waar je geacht wordt de informatie die je van je VOIP-provider gekregen hebt in te vullen. Maar als je die niet zo netjes aangeleverd hebt gekregen is het even zoeken.
X-Lite configuratie - Klik voor grotere versie X-Lite configuratie - Klik voor grotere versie Wat je hierboven ziet, zijn de twee schermen die je in ieder geval moet instellen: Systems Setting > Network (de linker afbeelding) en (rechter afbeelding) Systems Setting > SIP Proxy ([default]).
Dingen die je zouden kunnen opvallen:
* ik heb de standaard-poort van X-Lite verandert in 5063. Dat is niet persé nodig, maar ik had meer dan één Softphone op dezelfde computer open staan en in gebruik en dan moeten zel allemaal hun eigen poort hebben.
* de DNS-server instelling verwijst naar 192.168.0.3, dat is mijn ADSL-modem, dat zal bij jou dus anders zijn.
* de SIPServer staat op een computer die (o.a.) als naam sip.gosoftonline.com gekregen heeft.
* de instelling bij Domain/Realm heeft me de nodig tijd gekost. Als je bij de instellingen voor de SIPServer (stukje naar boven) kijkt, dan zie je dat daar het veld Realm leeg is. Toch moest ik dat hier invullen anders logde X-Lite niet in!
* de netwerk-instellingen zet je één keer, je kunt gebruik maken van meer dan één SIP-proxy instellen, bijvoorbeeld eentje waarmee je verbinding maakt met je eigen server, eentje waarmee je verbinding maakt met de Ineen-server, etc. Bij het maken van een verbinding (zie hieronder) zie je waarom dat handig kan zijn.

Bellen en gebeld worden
Als alles ingesteld is en je start de X-Lite-client op, dan maakt de client verbinding met de SIPServer en logt in.
registered users - Klik voor grotere versie De server weet nu waar ik ben, dus welk IP-nummer, poortnummer etc. Deze informatie wordt een bepaalde tijd bewaard waardoor het voor kan komen dat een inlognaam meerdere keren in de lijst voor komt met verschillende gegevens (zie hierboven). Ik heb nog niet getest of als beide applicaties waar gebruiker “Pierre” op ingelogd is aan staan, dan ook bij beide te telefoon over gaat, maar ik neem aan van wel.

De beller hoeft niet te weten waar ik ben, hij/zij hoeft namelijk alleen mijn “telefoonnummer” te kennen: [email protected]
Op het moment dat de applicatie van de beller met die informatie gaat bellen komt de applicatie bij de server uit en krijgt dan de benodigde actuele informatie waarna er via de server een verbinding tot stand gebracht kan worden.
Sessie tot stand gebracht - Klik voor grotere versie De server blijft een soort tussenpersoon tijdens het gesprek, ik weet echter niet of dat ook betekent dat het dataverkeer via de server loopt (hoop het niet).
De afbeelding hierboven laat de de situatie zijn waarbij een tweetal gesprekken tot stand gebracht zijn (de Click-To-Meet sessie waar ik een andere keer meer over zal uitleggen).

Router-instellingen
Op mijn router heb ik port-forwarding ingesteld waarbij poort 10000 t/m 10999 (UDP) en poort 5060 (UDP en TCP) worden doorverwezen naar de SIP-server. Voor de verschillende pc’s op mijn thuisnetwerkje die een verbiding willen opzetten hoeft niets ingesteld te worden.

Samenvattend
Als je het eenmaal door hebt is het zo eenvoudig als het aanleggen van een ‘gewone’ telefoonaansluiting.
Ik heb nog geen idee hoe de geluid- of video-kwaliteit is en of mijn servertje (die de benodigde 256MB bij lange na niet haalt) dan meteen omvalt. Ik denk dat ik maar eens van het aanbod van Michel van een tijd terug gebruik ga maken en eens live ga testen. ;-)

0 0 stem
Bericht waardering
2 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
bosmeneer
15 jaren geleden

Dit begint wel een interessant onderwerp te worden. Volgens mij is het opzetten van een privé-netwerk voor familie/vrienden ook redelijk eenvoudig. Is de beveiliging ook goed?

Succes ermee en laat het ons weten als je meer weet! :)

Pierre
15 jaren geleden

Het is inderdaad niet moeilijk om nieuwe gebruikers toe te voegen. Tja, over die beveiliging. Bedoel je of SIP-berichten te onderscheppen zijn? Dat weet ik niet. Ik heb geen idee of die pakketjes eenvoudig onderweg te caputeren zijn.
Op de Skype-weblog zeggen ze daarover: Skype is zo veilig als je wachtwoord (om op Skype in te loggen) is, en die wachtwoorden zijn vaak te gemakkelijk te raden en te kort.