Special Interest Group NL Portfolio

 Gepubliceerd door om 20:01  SURF
feb 162005
 
“Wie zich bezighoudt met digitale portfolio’s in het hoger onderwijs kon tot voor kort op een aantal internetsites informatie bijhouden. Met de oprichting van SURF’s Special Interest Group NL Portfolio zullen alle relevante nieuwtjes, een agenda, verslagen van bijeenkomsten, links, projecten en het handboek Elektronisch Portfolio, voortaan via één plek worden ontsloten: http://e-learning.surf.nl/portfolio”

(bron)

Een beetje reclame voor collega’s kan natuurlijk nooit kwaad. Zeker niet omdat de SURF NL Portfolio special interest group en SURF SiX nauw contacten onderhouden. Dat is ook nodig omdat we veel met elkaar te maken hebben. SURF SiX houdt zich bezig met leertechnologie-afspraken en o.a. ook met het uitwisselen van portfolio’s. De NL Portfolio SIG houdt zich (echt waar!) bezig met met de inhoudelijke kant van portfolio’s, maar loopt daarbij automatisch tegen de uitwisselings-uitdaging aan. En daar vinden beide clubs elkaar.
Omdat de site van de Special Interest Group NL Portfolio gebruik maakt van dezelfde software als (o.a.) de SURF SiX website, was het heel eenvoudig om ook voor die site een RSS-feed te laten genereren. Dat heb ik dus ook maar meteen gedaan: RSS-feed van de SIG.

0 0 stem
Bericht waardering
3 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Wilfred Rubens
15 jaren geleden

Hoi Pierre,

Dank voor de service.
Ik ben lid van de NL-Portfolio SIG. Ben bij portfolio’s overigens wat terughoudend als het gaat om standaardisatie.

Paulo
Paulo
15 jaren geleden

He Wilfred,

Wat een vreemd voorbehoud. Het gaat ook bij portfolio’s toch met name om de standaardisatie van de gegevens (en niet van procedures/werkwijzen of applicaties). Hoe moeten anders de gegevens (die van de student zelf zijn) van het ene naar het andere systeem in de beroepskolom/loopbaanontwikkeling "meegemomen" worden. Gezipt op een CD-tje? En dan maar kijken of het volgende systeem in de keten er iets mee kan?

Je hebt je vroeger (op je eigen site/blog) al eens eender uitgelaten over standaardisering maar ook toen had ik het gevoel dat je voorbehoud vooral gericht is op elementen als organisatie en werkwijze en niet op gegevens (sec). In het ultieme geval (indachtig aan Erik Duvals nieuwe kruistocht "Eletronic Forms must die") heb je als gebruiker geen weet van het feit dat er zoiets als metadata een rol spelen bij gegevensuitwisseling.

Pierre
15 jaren geleden

Hoi Wilfred,
(reactie gewijzigd omdat tijdens het typen de reactie van Paulo binnen kwam)

Je bent daarin niet de enige. Maar dat komt waarschijnlijk (zoals Paulo ook zegt) door een misverstand met betrekking tot het begrip "standaardisatie". Het betekent namelijk niet dat alle portfolio’s er hetzelfde uit moeten gaan zien, dezelfde inhoud moeten hebben. Als je kijkt naar dit overzicht uit de de IMS ePortfolio specificatie, dan zie je dat daar sowieso al zes verschillende soorten portfolio’s gedefinieerd worden met verschillende doelen en inhoud.
Wat men geprobeerd heeft is een grootste gemene deler te beschrijven om uitwisseling (van delen) mogelijk te maken tussen systemen.
Vergelijk het met zoiets simpels als RSS. We gebruiken het allemaal om de content op onze weblogs toegankelijk te maken op een manier waar andere applicaties mee om kunnen gaan. Het zegt echter niets over de inhoud van of de achterliggende gedachte bij onze weblogs, die zijn heel verschillend. Wat gezamenlijk is, is dat we werken met berichten die een titel, omschrijving, auteur (meestal), datum van publiceren etc. hebben.