CT!: Zelf een eigen FTP-server opzetten

Vorige week donderdag, toen ik mijn presentatie voor de studiedag aan de UvA online wilde zetten, kwam ik er achter dat ik iets vergeten was bij de overstap van IIS naar Apache: ik beschikte niet meer over FTP of WebDaV toegang tot mijn eigen server. Die had ik namelijk niet opnieuw ingericht en omdat ik IIS helemaal uitgezet had was die functionaliteit ook weg. Thuis had ik dat nog niet gemerkt, daar gebruik ik gewoon een gedeelde map, en afbeeldingen kan ik vanuit Nucleus uploaden. Maar voor PPT- of Zip-bestanden was dat niet toegestaan. Ik was overigens op dat moment even vergeten dat ik die bestandstypes gewoon kon toevoegen (heb ik dus tijdelijk ook maar even gedaan), dus toen me tijdens de sessie iemand vroeg of ik de presentatie ook via Nucleus kon uploaden moest ik het “ja, normaal wel, maar toevallig nu even niet”-verhaal afsteken.
Computer!Totaal legt in hun februari 2005-nummer uit hoe je FileZilla moet installeren. Dat is een gratis, open source FTP-server en client die zo te zien redelijk simpel aan de praat te krijgen is. Aardig is overigens dat je eenvoudig gebruikers en groepen kunt aanmaken, zonder dat die ook in Windows hoeven te bestaan. Ook heel handig is de mogelijkheid om, naar keuze, upload- en download-limieten voor gebruikers in te stellen. Dan voorkom je eenvoudig dat anderen je lijn ‘dicht’ trekken.

Ik heb hem overigens nog niet geïnstalleerd. Ik wil nog even kijken of het toevoegen van de WebDaV-module in combinatie met SSH niet veel verstandiger en net zo afdoende is voor mijn wensen.