Testen met Apache

De ervaringen met edublogs.nl die op een Linux doos draait en gebruik maakt van Apache hebben er voor gezorgd dat ik serieus wil gaan proberen om ook hier voor de ICT en Onderwijs BLOG Apache te gaan gebruiken. Met name de mogelijkheden van .htaccess en het gebruik van RewriteRule zijn daarbij voor mij doorslaggevend. Daarnaast is het zo dat ik toch regelmatig problemen heb met PHP-scripts die in combinatie met IIS net even anders reageren dan met Apache.

Sneller is het in ieder geval niet heb ik al gemerkt na installatie op mijn servertje. Meteen ook naar Linux overstappen in de hoop dat de combinatie Linux+Apache snelheidsvoordeel oplevert is me echter een brug te ver. Gelukkig draaien Apache en IIS wel netjes naast elkaar op mijn servertje (Apache uiteraard op het moment op een andere, niet van buiten toegankelijke, poort).

Voorlopig ga ik even op de achtergrond rustig aan de slag met virtual hosts etc. om de verschillende sites die nu op deze machine binnen IIS draaien straks zonder problemen om te kunnen zetten. Een paar ervan maken nog gebruik van default.asp pagina’s, die onder Apache vervangen moeten worden door andere default-pagina’s om te voorkomen dat de directory-listing getoond wordt. Ook de beveiliging van de sites is een aandachtspunt. Voor IIS weet ik namelijk waar ik op moet letten en hoe ik dingen dicht moet spijkeren, voor Apache heb ik daar nog het nodige lees/leer/testwerk voor te doen. Maar de eerste stappen zijn gezet.

0 0 stemmen
Bericht waardering
2 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Rino
Rino
16 jaren geleden

Dit: "die onder Apache vervangen moeten worden door andere default-pagina’s om te voorkomen dat de directory-listing getoond wordt."
hoeft juist niet meer bij gebruik van Apache, als je in de configuratie file voor die betreffende directory onder Options de indexering [Indexes] weglaat, zoals bijv:
<Directory /Users/*/Sites>
AllowOverride FileInfo AuthConfig Limit
Options MultiViews SymLinksIfOwnerMatch IncludesNoExec
</Directory>

Pierre
16 jaren geleden

Dank je voor de tip. Ik heb inmiddels de default-setting in httpd.cnf voor de ‘root’ van elke virtual host staan op:

Options FollowSymLinks MultiViews
AllowOverride All
Order allow,deny
Allow from all

In één van de mappen wil ik dat het wel aan staat, maar daar mag niet iedereen kunnen bladeren, dus daar gebruik ik een .htaccess-bestand met:

Options Indexes FollowSymLinks MultiViews

AuthType Basic
AuthName "Gorissen website"
AuthUserFile X:/pwd/passwords
Require valid-user