dec 152004
 
“Mensen die vanaf 1 januari niet voldoen aan de identificatieplicht, kunnen een boete van 50 euro krijgen. Voor jongeren van 14 tot 16 jaar bedraagt de vastgestelde transactie voor deze overtreding 25 euro. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) woensdag laten weten.”

(bron)

Leuk zo’n persbericht wat je dan in identieke vorm op de verschillende nieuwssites tegen komt. Ook handig dat ze niet meteen even vertellen waarmee je je dan kunt legitimeren. Bij deze dan:

“U kunt zich identificeren met een geldig paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of vreemdelingendocument. Een bankpas, openbaar vervoerkaart, brommerbewijs of collegekaart zijn niet geldig.”

(bron)

Leuk voor al die mensen zonder rijbewijs. Een identiteitskaart kost in Deurne 30,56 euro, een paspoort 42,48 euro (tenminste in 2003, nieuwere informatie hebben ze niet op hun website staan). Ik weet niet hoe groot een identiteitskaart tegenwoordig is, maar mijn paspoort zou ik (in tegenstelling tot mijn vodje van een rijbewijs) niet altijd mee willen slepen. Een stevig pasje met foto op bankpasformaat zou dan wel zo fijn zijn.
Zie ook dit overzicht waarin wordt aangegeven wanneer een rijbewijs voldoende is.

Deel dit bericht:

  7 reacties aan “Vijftig euro boete voor overtreden identificatieplicht”

Reacties (7)
 1. ‘een stevig pasje met een foto op bankpasformaat zou dan wel zo fijn zijn’. En zo ziet het er precies uit, zie hier.

 2. :-) Toch ongelofelijk dat iemand anders dat ook al bedacht heeft. Bedankt voor de link, het zal duidelijk zijn dat ik nog nooit zo’n kaart in het echt gezien heb.

 3. Op zich een goede regeling. Ik heb er geen problemen mee in ieder geval.

 4. Ja en nee. Natuurlijk is het zo dat het handig is om iemand die bijvoorbeeld zooi aan het trappen is zich te kunnen laten identificeren. Maar als ik géén zooi aan het trappen ben moet ik dat nu ook kunnen. Ik moet dus kunnen bewijzen dat ik niet lieg als ik mijn persoonsgegevens opgeef aan een agent. En de omschrijving "Het verzoek om identificatie moet nodig zijn voor de uitvoering van de taken van de politie, bijvoorbeeld in het kader van verkeerstoezicht, hulpverlening bij een ongeluk, opsporing van strafbare zaken of handhaven van de openbare orde." ( bron) vind ik erg vaag als het gaat om het voorkomen van willekeur aan de kant van de politie. De stelling "als je niets te verbergen hebt, vind je het ook niet erg" gaat daar wat mij betreft niet bij op. (ik zeg overigens niet dat jij dat bedoelde!)

 5. Als ik even mag inhaken op "De stelling ‘als je niets te verbergen hebt, vind je het ook niet erg’ gaat daar wat mij betreft niet bij op."
  In de jaren dertig hadden veel Joden in nederland ook niets te verbergen en vonden het wellicht zelfs heel gewoon dat hun "ras" werd bijgehouden bij de burgerlijke stand. Tien jaar later was dit echter wel een probleem, en hadden opeens velen wel iets te verbergen.

  Het probleem is dat niemand weet wat voor overheid we in de toekomst krijgen. We willen ons zelf graag aanpraten dat het nooit zo erg meer uit de hand kan lopen maar de geschiedenis leert iets anders.

  Dat is de reden dat ik een beetje bezorgt ben over identificatie plicht, camera toezicht en zo meer.

 6. Hey mensen!!!

  ff een tip: wanneer een politie agent naar je id vraagt moet je je realiseren dat je het niet hoeft tonen zolang je niet in overtreding met de wet bent. En om hem ff te pesten mag je ook naar zijn legitimatie vragen :P

 7. En zoals dat hoort, is daar ook een website voor: http://www.gelijkoversteken.org/

Sorry, het reactieformulier is momenteel gesloten.