Lopen onze digitale publicaties gevaar?

“Waar blijft ons wetenschappelijk erfgoed als de computers vastlopen of de software veroudert? Veel wetenschappers publiceren alleen nog digitaal. Minister Maria van der Hoeven is bang dat hun werk op korte termijn ontoegankelijk zal raken.”

(bron)

Toen ik het bericht voor de eerste keer las dacht ik “maar we hebben toch al zaken als het DARE-programma waarbij daar al hard aan gewerkt wordt?”. Toen realiseerde ik me dat het waarschijnlijk (ook) om de vorm van opslag gaat. Op dit moment wordt daar overigens vaak PDF voor gebruikt, waarvan ik begrijp dat nu ook een versie die mogelijk ISO-standaard wordt, wordt ontwikkeld. Op zich wel opvallend dat het hier niet om een XML-gebaseerde afspraak gaat. Niet dat dat moet, maar het is toch wel het formaat wat op het moment vaak (het vaakst?) gekozen wordt daarvoor.

0 0 stemmen
Bericht waardering
1 Reactie
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Gideon
Gideon
16 jaren geleden

PDF is een heel goed print formaat, het is een logische keuze als je overstapt van uitgeven op papier naar uitgeven in digitaal formaat.

Daarbij komt nog dat (vooral in de beta richtingen) TeX erg populair blijft en pdf is een mogelijk export formaat.

Een even goed xml-gebaseerd formaat is er nog niet (vooral wiskunde blijft een probleem) en al helemaal niet beschikbaar in vele verschillende implementaties.

Word wordt ook wel steeds vaker gebruikt maar erg portable is dat formaat zeker niet en wiskunde blijft ook daar een probleem.