Ervaringen met Firefox

Nu ik een tijdje FireFox als mijn standaardbrowser gebruik wil ik wel een paar dingen noemen die me zijn opgevallen. Ten eerste: ik mis Internet Explorer helemaal niet, hoewel er hier en daar websites zijn die met FireFox minder goed te bekijken zijn, is daar ook een oplossing voor: IE view zorgt er voor dat je onder de rechtermuisknop een optie hebt om de betreffende pagina toch maar in Internet Explorer te openen.
Het is een voorbeeld van een van de ” extensions” die het werken met FireFox prettig maken.
Dingen die ik prettig vind om te gebruiken en eigenlijk niet meer kwijt wil:

Tabs
De tabs die standaard in FireFox zitten, zijn natuurlijk ook bij varianten op IE te krijgen, maar ik had gewoon de standaard kale versie 6, dus zonder tabs. Ik begrijp dat de volgende versie een optie krijgt waarmee je ook (standaard) alle links die een nieuw venster proberen te openen in een tab kunt laten openen. Dat is helemaal mooi want nu kan een pagina nog zelf een nieuw venster openen en dat is verwarrend.

Zoeken
Zoeken met FireFox is ook heel mooi.
Ten eerste zijn er een paar zoekmachines die je kunt installeren voor het zoekscherm direct naast het adresvenster. Daar heb ik nu Wikipedia, Google en Dictionary.com staan.
zoek in het woordenboek - Klik voor grotere versie Ook het zoeken in een pagina is handiger dan bij IE. Het zoekscherm is geen popup, maar een balk onderin het venster. Terwijl je een woord begint te typen zoekt FireFox al mee. Dat betekent dat je in het algemeen niet het hele woord hoeft af te maken om op de plek van bestemming te komen. Héél netjes.
zoeken in de pagina - Klik voor grotere versie
RSS ondersteuning
Als een weblog/pagina haar RSS-feeds op de juiste manier kenbaar maakt, dan zie ik dat meteen door het verschijnen van het RSS-icoontje rechtsonder in het venster. Van daaruit kan ik me dan ook meteen aanmelden, ook zonder extension kan FireFox de feeds lezen.
rss in bookmarks - Klik voor grotere versie
Extensions
De mogelijkheid om uitbreidingen te installeren, te de-installeren en te updaten op een gebruikersvriendelijke manier is absoluut een sterk punt.
extensions optiescherm - Klik voor grotere versie Ik heb inmiddels een aantal uitbreidingen geïnstalleerd:
* de Sage RSS en Atom reader – maakt het mogelijk FireFox om te bouwen tot een volwaardige RSS-lezer.
* het al eerder genoemde IE view – voor die enkele site die nog niet lekker werkt.
bekijk in internet explorer - Klik voor grotere versie * Googlepreview – levert een preview van de website bij het zoeken op Google, niet zinvol, staat op de lijst om te de-installeren.
* Web developer – levert een menu onder de rechtermuisknop met alles wat je maar bij de hand zou willen hebben, van mogelijkheid om de CSS-stylesheet van een pagina te bekijken, of er een andere voor in de plaats te gebruiken, tot de mogelijkheid de pagina te laten testen op fouten, of om een rapport op te vragen over de downloadsnelheid van de pagina.
* User Agent switcher – zodat ik, daar waar het nog werkt, de user agent van de browser kan omzetten naar Googlebot en anders besloten website ook binnen kan.
* de Bloglines toolkit – deze zorgt er o.a. voor dat ik rechtsonder in de browser een bescheiden Bloglines-icoontje heb waaraan ik kan zien of er nog ongelezen posts zijn. Als ik er op klik dan wordt er netjes een tabblad geopend (op de achtergrond, dus ik kan even doorbrowsen terwijl die pagina geladen wordt!!) met de bloglines pagina met mijn posts.
bloglines in firefox - Klik voor grotere versie

Conclusie
Ik heb het niet gehad over de stabiele werking (lijkt vanzelfsprekend, maar als dat niet zo was geweest, dan had ik er niet lang mee gewerkt) of de popup-blocker (heeft IE nu ook, maar zou een gemis zijn geweest indien afwezig), het is gewoon een volwassen browser. Op dit moment is het in ieder geval mijn eerste keuze.

0 0 stem
Bericht waardering
7 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Ton Zijlstra
Ton Zijlstra
15 jaren geleden

Hoi Pierre,

Inderdaad Firefox bevalt mij ook uitstekend. Alleen Rabobank internetbankieren loopt niet lekker, dus alleen daarvoor IE nog onder handbereik.

Gideon
15 jaren geleden

En natuurlijk voor de windows updates die alleen via MSIE kunnen.

TomV
TomV
15 jaren geleden

Ton, daarvoor is al een oplossing beschikbaar: http://vanmelick.com/rabo/

En verder, tja FF is zeker goed, maar nog niet goed genoeg voor de massa. Ik onderschrijf daarmee het artikel van Adam Kalsey: why i don’t recommend firefox

Maar ik verwacht veel van de final release.

TomV
TomV
15 jaren geleden

Trouwens, jij hebt dictionary.com toegevoegd aan je zoekmogelijkheden. Van Dale werkt ook super! Verder heb ik ook IMDB erbij zitten.

Pierre
15 jaren geleden

Hoi Tom,

Ik heb je links even actief gemaakt (tussen [[ ]] gezet) en heb even moeten stoeien met de tweede link omdat _i_ ook in de url geconverteerd werd naar cursief,
(met dank aan deze website met URL-codes)

Pierre
15 jaren geleden

Wat het artikel van Adam Kalsey betreft, die 135 comments en trackbacks zijn eigenlijk wel voldoende. Toch heel kort even: zoals Adam aangeeft waarom hij het niet met een button op zijn weblog (die ik wel heb) zou aanbevelen, kan ik eigenlijk alleen zeggen dat deze post een beschrijving is van waarom ikzelf er tevreden mee ben. Ik ben een redelijk verstokte gebruiker van Microsoft producten. Deze website maakt er deels gebruik van (W2K+IIS), ik gebruik Windows XP SP2, Outlook (beide smaken) en Office 2003. Linux echt aan de praat krijgen is mij nog niet gelukt. Toch ben ik geen "doorsnee gebruiker", maar waar ik bij veel andere applicaties die ik uitprobeer denk "dat is het toch net niet", heb ik dat gevoel nu bij FireFox niet. Vandaar die post en vandaar de button.

Gideon
15 jaren geleden

Pierre, je zou echt eens een Apple PowerBook moeten overwegen. ;)

Wat ik mis in browsers is de mogelijkheid om een gedeelte te selecteren en het dan uit het window te slepen (waarbij het dan een eigen window krijgt). Bedenk dat de webpage die we te zien krijg een weergave van een kopie van de webpage op de aangegeven url. Het is dus niet echt als of je een website bezoekt… Ik zou willen dat er meer mogelijkheden waren om deze kopie te bewerken en te bewaren: Dat een table zich als spreadsheet zou gedragen, dat een paragraaf kon worden aangepast, dat je de plaatjes kon bewerken en verplaatsen. Maar aangezien deze browser nog niet bestaat, en ik nog niet de tijd heb hem te bouwen, kan eigenlijk geen enkele browser mij echt bekoren. Ze zijn allemaal veel te primitief.