Het is zover…

Het kwam niet helemaal als een verassing en eigenlijk heeft het nog heel lang geduurd, maar de comment-spammers hebben ook mijn weblog ontdekt. Gelukkig hebben ze me voldoende waarschuwing vooraf gegeven om er voor te zorgen dat het block-script geïnstalleerd is en ik ze (hoop ik) redelijk buiten kan houden.
omsingeling - Klik voor grotere versie
De waarschuwing kwam gisteren en de dag ervoor. Er verscheen een groot aantal bezoekers uit landen waar in het algemeen geen Nederlands gesproken wordt, die door één en hetzelfde ip-nummer deze kant op werden gestuurd (zie afbeelding).
Het was geen ip-nummer waar een website achter hing, maar een zoekopdracht op Google maakte al snel duidelijk dat het hier om spammers ging.
Tot dat moment hadden ze nog geen succes gehad, hun referrer-info wordt niet opgepikt door het script dat binnen Nucleus de referrers bijhoudt, dus ze waren op de site nog niet zichtbaar.
Vanochtend had ik (gelukkig maar) één commentspam hier op de website, ik denk haast nog handmatig ook, of anders gewoon bescheiden in een poging niet op te vallen.
We zullen het zien. Vervelend is het wel, het is namelijk weer een script dat gerund moet worden bij het opvragen van pagina’s en dat kan de site weer wat langzamer maken.