Netwerkbeveiliging

Gisteren zat ik van Sittard tot Duivendrecht in een nieuw eerste klas rijtuig van de NS. Gevolg daarvan was dit ik ook de beschikking had over 220V voor mijn laptop en het dus geen kwaad kom om tijdens de rit mijn wifi netwerkkaart actief te laten (vreet namelijk anders je beschikbare accu-tijd).
Ik heb toen ook NetworkStumbler laten draaien om te kijken hoeveel draadloze netwerken ik vanuit de trein zou kunnen vinden. Ik heb geen GPS op mijn laptop, dus geen coördinaten, maar wel of WEP-beveiliging aan staat of niet.

Stumbler Resultaten

Het resultaat tussen Sittard en Utrecht: 33 netwerken zonder WEP en 17 met WEP.

Een heel voor de hand liggende conclusie zou kunnen zijn dat meer dan de helft van al die netwerken dus onveilig is. En het hangt er een beetje vanaf hoe je dat definieert.

Vandaag hebben we hier in Glasgow de beschikking over wireless netwerk zonder WEP key en hoewel het inderdaad zo is dat mijn communicatie af te luisteren is, betekent het niet bijvoorbeeld dat iedereen zomaar op het netwerk kan. Toegang tot buiten is namelijk alleen mogelijk via een proxy-server en daar heb je alleen toegang toe via een username en wachtwoord. Dus wat betreft misbruik van iemand zijn netwerk ligt het wat genuanceerder.

Overigens had ik geen tijd/mogelijkheid om zelf te testen of ik op die niet beveiligde netwerken kon komen, want gezien de snelheid van de trein was het netwerk in alle gevallen weer buiten bereik voordat ik de mogelijkheid had te kijken of ik online kon.