Nieuwe netnummers voor bedrijven…

“Het ministerie van Economische Zaken lanceert in oktober een nieuw serie netnummers voor bedrijven. Het 088-telefoonnummer is niet gebonden aan een regio. Klanten uit alle delen van het land kunnen bellen naar één nummer, wat voor bedrijven goedkoper is. Dat schijft het Algemeen Dagblad maandag. Voor gewone telefoonnummers verandert er niets.”

(bron)

Wat is dit nou voor een raar verhaal? Ten eerste is dat niet echt nieuw. Bedrijven konden al heel lang een 087-nummer aanvragen. Mijn werkgever doet dat dus al een tijdje.
Handig
Dat kan inderdaad heel handig zijn. Mijn 087-nummer bestaat uit een vast 0877-deel en mijn PCN-nummer (Persoonlijk Communicatie Nummer). Hoewel ik eerst op een andere locatie werkte (Venlo in plaats van Eindhoven) is mijn telefoonnummer hetzelfde gebleven. Er wordt alleen een ander toestelnummer aan gekoppeld. Dat toestelnummer etc. kan ik overigens zelf (via de browser) wijzigen en zo zul je als je mijn nummer belt op dit moment op mijn mobiele telefoon uitkomen. Daarnaast is het PCN-nummer ook een “alias” voor mijn e-mail adres van het werk, dus als je dat gebruikt, komt de mail ook aan.

Toch niet
Goed plan dus. Als er geen mobiele telefoons waren geweest. Want een aanbieder van een mobiel abonnement mag zelf weten wat het kost om met een mobiele telefoon naar zo’n informatienummer te bellen. Hoeveel dat is vertellen ze meestal niet (of je moet er naar vragen of lang naar zoeken), maar de kosten zijn meestal redelijk hoog, tot boven de EURO per minuut. En laten onze studenten nou massaal aan de mobiele telefoon zijn gegaan.

Dus tenzij de overheid ook kan regelen dat mobiele telefoonaanbieders geen extra kosten mogen doorrekenen bij het gebruik van zulke nummers is het niet zo heel verstandig er nu mee te beginnen als bedrijf.