Wiki spam en aanverwante zaken

“Een onverlaat liet een serie porno-URL’s op de voorpagina van de wiki achter die kort daarna weer verwijderd bleken te zijn. Maar…. de wiki software registreert elke verandering en achterhaalt zo de identiteit van de boosdoener. Dat geeft de burger moed”

(bron)

Ik kan helaas niet stellen dat ik zo optimistisch ben als Sybilla is. Ten eerste omdat je met alleen een IP-nummer nog niet altijd zo heel erg ver komt. Er al even vanuit gaande dat het daadwerkelijk het IP-nummer van de spammer is (en niet van een anonymizer of een geïnfecteerde PC), dan moet het ook nog een provider zijn die de moeite wil nemen daar wat aan te doen.
Daarnaast neemt het aantal meldingen op dit moment erg toe. Even zoeken op het woord “spam” in Sharpreader leverde op:

* een eerder bericht op cogdogblog hierover

* Luke Hutteman over het probleem van trackback spam

* Lee LeFever had last van comment spam

* Dave Winer heeft er een hele verzameling over:

trackback spam bij Geek News Central

een verhaal over Glenn Fleishman die met trackback spam te maken had.

een post over referrer spam

en over comment spam

Peter van Dijck geeft een aantal tips over hoe e.e.a. te voorkomen.

Op een paar na, zijn dat allemaal berichten van de laatste paar dagen. Kortom, een serieus probleem waar ik ook nog geen oplossing voor zou hebben anders dan het zaakje in de gaten houden en verwijderen als ze verschijnen. En dan van de zomer waarschijnlijk reageren en trackbacken maar even uitzetten als je op vakantie gaat…of maar beter de hele server…:(

0 0 stemmen
Bericht waardering
2 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Sybilla
16 jaren geleden

In het vornoemde geval was het een andere deelnemer aan de wiki die de betreffende URL’s verwijderde. Wat mij vooral moed geeft is het feit dat er onderlinge controle plaatsvindt en dat iedereen die aan een wiki deelneemt zich verantwoordelijk voelt om de kwaliteit te bewaken, juist omdat hij er zelf ook aan deelneemt!

Het noemen van een IP-adres zou wellicht afschrikkend kunnen werken maar daar geloof ik bij dit soort lui ook niet echt in.

Pierre
16 jaren geleden

En waar het mij met name ook om ging is dat het herstellen zoals bij die wiki gebeurt is, afdoende is tegen andere baldadige gebruikers, maar waarschijnlijk tegen de spam-scripts e.d. niet opgewassen is.