Nieuwe Computer

 Gepubliceerd door om 07:00  Tools
jun 212004
 

Mijn moeder heeft afgelopen zaterdag haar nieuwe pc gekregen. Prachtig ding, bloedje snel met een snelle Pentium 4 processor, een hele GB aan dual channel geheugen, mooie 19 inch TFT monitor erbij, draadloze muis, DVD brander, firewire voor de aansluiting op haar digitale videocamera etc.

Maar daar gaat dit verhaal niet over, dat gaat over haar oude pc: een Pentium III op 450Mhz, 250MB geheugen én een TV-kaart + video-in kaart van nu bijna 5 jaar geleden.
Die was namelijk weliswaar oud, maar niet té oud om niet meer te gebruiken. Dus ging ik aan de slag om het beestje ook op Windows XP te laten draaien.

Vooraf

Eerst natuurlijk opruimen: alle data naar mijn externe harde schijf overzetten zodat die op een DVD gebrand kan worden.

Even opzoeken hoe dat ook al weer zat met de data voor Outlook Express, want de aanwezige mail en adressen moeten blijven.

Harde schijf troubles

De harde schijf die in de computer zat was in de vijf jaar nooit opnieuw ingedeeld, dus was het nog een schijf van één partitie van 14 GB. Dat was niet zo’n probleem, maar voor de nieuwe situatie wilde ik dat opdelen in 2x7GB waarvan eentje voor de data gereserveerd was. Dat was ook handig bij het maken van een Ghost image van het systeem.

Na het verwijderen van de partitie zag FDISK echter nog maar een schijf van ruim 500MB. Dus ik in de setup kijken of daar de gegevens wel goed stonden. Om dat te checken moest ik natuurlijk weten welke schijf er in zat. Omdat die tussen een zip-drive een CD-ROM schijf ingebouw zat, moest hij er dus uit. Gelukkig was de informatie op internet te vinden en kon ik verder.

Installatie XP

Installeren van XP ging gelukkig zonder verdere problemen. Je bent even een uurtje kwijt, maar toen draaide hij dan ook.

Video-bewerking

Helaas, werden de extra kaarten voor het opnemen van analoge video en voor het bekijken van TV niet herkend door XP. Het bleek dan ook dat de bedrijven die de kaarten gemaakt hebben (weer de kast open om te kijken hóe ze precies heetten) geen drivers beschikbaar hebben.

En dus startte op dat moment een moeizame zoektocht naar vergelijkbare drivers die werken in combinatie met de kaart.

Eerste poging

Even leek het er op dat het gelukt was: ik kon in Moviemaker het zwart/wit beeld laten zien van een videosignaal dat ik op de kaart aangesloten had.

Helaas geen kleur, maar ik vond het al een eerste stap.

Todat ik op de opnemen knop drukte. De computer ging spontaan in de reboot en ik besloot dat het tijd was om de schone XP-image die ik gelukkig wel gemaakt had vooraf maar een terug te zetten.

Verder zoeken…

Na ruim 2 uur zoeken en proberen heb ik nu een set drivers en een player (DScaler) waarmee ik ik de TV aan de praat heb. De radio en het teletekst deel nog niet, maar dat zal waarschijnlijk niet gaan lukken.

Moraal

Ik heb inmiddels geleerd, ook op basis van bijvoorbeeld de acties van Pinnacle, dat het hoe dan ook niet verstandig is té veel geld aan een videobewerkingskaart en dergelijke uit te geven. Zorg er in ieder geval voor dat je hem in de gebruiksduur (en levensduur) van de op dit moment beschikbare besturingssystemen kunt afschrijven, want daarna kun je er binnen het nieuwe systeem toch niet meer mee werken.

Deel dit bericht:

Sorry, het reactieformulier is momenteel gesloten.