TrackBack potentie of ook wel: ping #2

 Gepubliceerd door om 07:00  Internet
jun 132004
 

Naar aanleiding van zijn reactie op het eerste stukje over trackbacks, heb ik Gerard gevraagd om aan te geven wat hij onjuist gebruik van trackback vind. Zijn antwoord in delen.

“De trackback wordt vaak op die manier gebruikt, door bloggers die de trackback-functie niet helemaal begrijpen. Met als gevolg dat twee voor elkaar niet relevante posts aan elkaar gekoppeld worden.”

(bron)

Ok, niet het meest ernstige probleem, ik kan bij Nucleus trackbacks ook (eenvoudig)verwijderen. Ik denk dat ik het niet gebruiken door mensen die de faciliteiten hebben veel erger (als in erg jammer) vind.

“Bij de logs met een groter publiek speelt nog iets anders, daar worden trackbacks oneigenlijk gebruikt om meer hits op de eigen site te genereren..”

Ah, ja, kan ik me iets bij voorstellen. Voor mij een luxe probleem overigens.

“En om het helemaal af te maken, mijn idee over trackbacks: in de ideale situatie zouden we geen commentaarpanels meer nodig hebben, maar gebruikte iedereen de trackback-functie. Een ‘hot’ item kan dan herleid worden naar de bron, simpelweg door de trackbacks te volgen.”

Ja en nee, soms lijkt me ter plekke reageren handiger en duidelijker, vooral als het een reactie op een reactie van iemand anders dan de item-auteur is.

Ik ben het overigens zondermeer met hem eens dat het een ondergewaardeerde functionaliteit is.

Deel dit bericht:

  4 reacties aan “TrackBack potentie of ook wel: ping #2”

Reacties (4)
  1. Blijkbaar doe ik ook nog steeds iets fout want op de blogs waar ik naar verwijs staat weliswaar mijn trackback (soms pingback) maar in mijn RSS-Bandit vind ik deze niet terug (terwijl andere trackbacks daar als + te zien zijn). Wie kan mij dit uitleggen? Voorbeelden:http://jade.mcli.dist.maric… en http://blog.openartifact.or

  2. @Pierre: een compromis-oplossing zou zijn om trackbacks en commentaren gewoon samen in één reactievenster onder het betreffende postje te plaatsen. WordPress werkt standaard al zo, en ik zie elders ook steeds meer deze werkwijze. Op die manier kun je als reageerder zelf bepalen of je reageert in een reactievenster, of op je eigen blog.

    @Sybilla: volgens mij koppelt rssbandit alleen in de body opgenomen permalinks en soms ook (afhankelijk van de rss-feed) comments.

  3. @Gerard: als bandit alleen de permalinks in de body koppelt, zou ik juist veel meer van die ‘plusjes’ moeten zien! ik gebruik namelijk uitsluitend permalinks. Vreemde zaak.

  4. @Gerard: Ah ja, ik had eerst willen zeggen "maar dat doet Nucleus toch ook", maar ik zie nu dat WordPress de trackback echt tussen de opmerkingen plaatst. Zolang je trackbacks handmatig verstuurd gaat dat goed. Ik kan namelijk bij Nucleus ook meteen de TB-URL invoeren bij het maken van het bericht. Dan heb ik echter geen controle over stukje tekst dat gestuurd wordt, dat zijn dan altijd de eerste X karakters van het bericht. Zeker bij langere posts, of als ik het ander bericht qoute, zal dat niet het stukje zijn dat ik in een reactie wil hebben.

    @Sybilla: sorry, weet niets van RSS-Bandit. Ik weet dat SharpReader (dat wat ik gebruik) ook gewoon naar de links in het bericht kijk. Maar omdat de trackbacks niet in de RSS-feed zijn opgenomen, denk ik niet dat hij daar gebruik van kan maken.

Sorry, het reactieformulier is momenteel gesloten.