Steun kabinet voor vierdaagse schoolweek

“Minister Van der Hoeven (Onderwijs) heeft woensdag steun van het kabinet gekregen voor de vierdaagse schoolweek. Scholen krijgen in het voorstel dat zij naar de Tweede Kamer gaat sturen de mogelijkheid om zelf te bepalen hoe ze het wettelijk verplicht aantal lesuren verdelen.

Zo kunnen ze kiezen voor een vierdaagse schoolweek, maar ook voor een zesdaagse week en bijvoorbeeld een extra vakantie.

Vorig najaar liet een meerderheid in de Tweede Kamer al weten weinig voor dit plan te voelen.”

(bron)

Kan mij iemand vertellen wat hier de logica van is? Dus straks zou een school ook van bijvoorbeeld de zaterdag een schooldag kunnen maken? of gewoon besluiten dan één dag in de week geen les gegeven wordt?

Ik neem aan dat de leerkrachten dan natuurlijk wel moeten werken (vergaderen). dus als je in het onderwijs werkzaam bent én schoolgaande kinderen hebt ben je straks mooi in de aap gelogeerd.

0 0 stemmen
Bericht waardering
2 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
lena
lena
18 jaren geleden

Er zijn zat andere beroepen waar flexibeler met arbeidstijden wordt omgegaan, denk aan zorg, industrie, detailhandel, horeca. Ook daar werken mensen met schoolgaande kinderen, dat kan echt wel hoor.

Bovendien gaat het om een mogen, niet om een moeten.

Pierre
18 jaren geleden

Tuurlijk, dat is zo, maar je gaat met niet vertellen dat mensen daar blij mee zijn. En trouwens, in dat geval zijn het de klanten die daar om vragen. De horeca bijvoorbeeld moet met flexibele arbeidstijden werken, omdat haar klanten het liefst op elk willekeurig moment er terecht moeten kunnen.

Maar hier ben ik (als ouder), de klant en mij kan nu door de school, nog meer dan eerst opgelegd worden hoe mijn weekindeling eruit ziet. Ik ben namelijk niet niet de gene die kan kiezen, dat doet de school. Ik mag dus niet iets, ik moet straks iets.

Kiest een school voor een zesdaagse werkweek, dan gaan mijn kinderen dus blijkbaar ook op zaterdag naar school, maar hebben wel langer vakantie. Als ik mijn werktijden niet kan aanpassen op diezelfde structuur, heb ik een probleem.

Juist ook dat "mogen" maakt het complex. Kun je je voorstellen dat je twee kinderen hebt, die naar verschillende scholen gaan, waarbij de ene heeft gekozen voor een vierdaagse lesweek en de andere voor een zesdaagse lesweek? Er zijn nu al mensen die kinden op scholen hebben zitten die verschillende vakantieperiodes hebben, en dat is echt niet handig.