apr 252004
 
“A German court has granted an injunction for an infringement of general public licence (GPL) software.”

(bron)

Voor het eerst heeft een rechter een uitspraak gedaan in een zaak waarin het overtreden van de eisen van een GPL-licentie werd aangevochten. In dit geval in het voordeel van de eiser (netfilter). Sitecom had (delen van) code die door Netfilter onder de GPL licentie had beschikbaar gesteld in een eigen product gebruikt, zonder aan de overige voorwaarden te voldoen.
Die voorwaarden houden o.a. in dat de source van het afgeleide product ook onder de GPL vrijgegeven moet worden én dat op zijn minst de GPL licentie bij de afgeleide code meeverspreid wordt.

Zoals het bericht zelf ook al aangeeft is het een uitspraak met twee kanten. Als het bericht verkeerd uitgelegd wordt, kan het gezien worden als een waarschuwing aan bedrijven om maar vooral geen componenten die met de GPL licentie zijn vrijgegeven in hun producten op te nemen. Dat is natuurlijk niet zo, Sitecom had het product dat ze maken best zo kunnen maken, de winst die ze maken komt namelijk van de combinatie van hardware + software die ze verkopen. Het is wél natuurlijk ook een signaal dat, hoewel het gratis software is, je er niet zomaar alles mee kunt/mag doen.

Sorry, het reactieformulier is momenteel gesloten.