Vet betalen voor FAT

“Microsoft heeft bekend gemaakt dat voortaan betaald moet worden voor gebruik van het FAT-besturingsysteem. Fabrikanten van camera’s moeten per verkochte camera 25 dollarcent betalen. Ook makers van geheugenkaarten moeten nu een vergoeding aan Microsoft betalen.”

(bron)

Nee, niet omdat het Microsoft is, maar dit is weer een rotstreek die duidelijk maakt dat het wat betreft patenten en beschermd eigendomsrecht op dit moment helemaal de verkeerde kant op gaat. Microsoft, eigenaar van het FAT bestandssysteem *in het artikel wordt het overigens ten onrechte steed ‘besturingssysteem genoemd’*, gaat geld vragen voor het gebruik ervan. Hoewel er bij Tweakers nogal wat discussie bestaat over hoe en wanneer, blijft het natuurlijk slecht dat iets wat veel gebruikt wordt (omdat het er is en er niet voor betaald hoeft te worden), dan opeens niet meer gratis is. Als dat duidelijk was toen al die fabrikanten op zoek waren naar een bestandssysteem hadden ze wel een open source variant ontwikkeld met z’n allen en dan in een keer van de kosten afgeweest.