Online Educa Berlin…

Het zit er weer op, Online Educa Berlin is afgelopen, de Dutch e-learning market is afgebroken en wij zijn (bijna) onderweg met de ICE naar huis. Nou ja, eigenlijk zit het er voor enkelen van ons nog lang niet helemaal op, want er komt via SURF een publicatie over de reis aan de hand van onze eigen ervaringen en vooral ook de ervaringen van de tamelijk grote Nederlandse delegatie.
Eerste indrukken direct na afloop zijn natuurlijk gevaarlijk, tijd om even alles op een rijtje te zetten en af te wegen is er nog niet geweest. Toch wat steekwoorden:

* de Dutch e-learning market was wat mij betreft, en voor zover ik kan inschatten een succes. Ik denk dat dat voor de bedrijven en instellingen die er gestaan hebben ook het geval is. De stand had uitstraling en vormde daarnaast een natuurlijk ontmoetingspunt.

* de inhoud van de sessies was (zoals gebruikelijk) wisselend, sommige waren gewoon slecht, anderen heel erg de moeite waard.

* het concept dat tijdens Online Educa gebruikt wordt waarbij steeds drie tot soms zes sprekers samen rond een onderwerp presentaties verzorgen bevalt mij niet zo. Vaak werd, ook door de onderlinge tijdsverdeling, de beschikbare tijd voor een presentatie veel te kort. Ik heb een sessie meegemaakt waarbij vier bedrijven elk vijf minuten kregen om hun product toe te lichten. Dat werkte dus niet.

* Voor wat betreft contacten leggen voor SURF SiX was Online Educa minder waardevol. Wél om met een aantal van de Nederlanders die ik tijdens de onderwijsdagen niet gesproken heb te praten, maar Europese projecten etc. zijn gezien onze opstart niet meteen doel.

Tip: als je ooit de mogelijkheid hebt om in Duitsland met de ICE te reizen, zeker even doen. Luxer dan de business class van een vliegtuig, lekkere snelheden (tot 150 km/uur), goede koffie, kortom beter dan een krap vliegtuigje.