Criminele reputatie Nederland overal bekend

“De ministeries van Buitenlandse Zaken in onder meer Australië, de Verenigde Staten, Groot-Brittanië en Canada blijken te waarschuwen voor de criminaliteit die in Nederland welig zou tieren. De Australische autoriteiten schatten het risico in Nederland zelfs van dezelfde orde als dat in Syrië, Sri Lanka en Cambodja.”

(bron)

Ik kan me herinneren dat ik, lang geleden, als student eens een paar nachten in een jeugdherberg in Amsterdam geslapen heb. Daar kom je dan ook Amerikanen tegen die, net als wij toen deden, graag gebruik maken van de goedkope voorzieningen om ook andere reizigers te ontmoeten. Maar die Amerikanen ging na het donker dus écht niet meer de straat op, vonden ze veel te gevaarlijk. Ik weet nog dat ik dat toen héél raar vond. Het was toch maar zeker Amsterdam, geen Johannesburg of Istanbul (toevallig twee grote steden waar ik ooit geweest ben en waar ik toch iets meer dan in Amsterdam oplette) ?
Toch is er veel veranderd de laatste paar jaar. Zo kwamen we onlangs ’s avonds terug van een trip naar Glasgow en met de trein van Schiphol richting Eindhoven stap je dan over op Sloterdijk. Niet echt de meest gezellige plek zo ’s avonds en ook provinciestadje Eindhoven komt een stuk vaker met rottigheid in het nieuws dan vroeger. Nou ja, hoeven we ons blijkbaar minder zorgen te maken als we naar SyriÃ�« op vakantie zouden willen. Is daar blijkbaar redelijk safe.