Red Hat stopt met gratis Linux

“Red Hat stopt met de levering van haar gratis versie van Linux. Ook de ondersteuning van al geinstalleerde gratis versies van Red Hat Linux verdwijnt. Red Hat concentreert zich op zakelijke klanten en versies van Linux, met bijvoorbeeld de Enterprise Linux-versie.”

(bron)

Hmmm, gevaarlijk en onverstandig of juist heel verstandig? Ik weet het nog niet helemaal. Het niet meer leveren van een gratis versie kan tot gevolg hebben dat gebruikers een andere Linux versie gaan gebruiken, maar ja aan die gebruikers verdiende je toch (nog) niets. Echter, al die gratis gebruikers bepalen op dit moment wél het marktaandeel van Red Hat en daarmee de invloed die het bedrijf heeft op het hele Linux gebeuren. Als ze echt voldoende op hun naam kunnen leunen om als serieuze Linux leverancier ook bij voldoende bedrijven binnen te komen kan het verstandig zijn wat ze doen. Immers, je bedrijfsmodel (mensen betalen nu daadwerkelijk voor het werk dat je doet) wordt er een stuk gezonder door. We zullen zien.
Twee belangrijke Linux berichten na elkaar trouwens omdat Novell de nummer twee (achter Red Hat) Linux-maker Suse over neemt. Of dat het einde van hun gratis uitvoering betekent is niet duidelijk. Aardig is overigens dat het nieuwsbericht in één adem verteld wordt dat IBM een investering van 50 miljoen dollar doet in Novell. Op een aankoopbedrag van 210 miljoen dollar voor Suse is dat natuurlijk maar een stukje van het benodigde geld, maar het zal vast geholpen hebben.