De waanzin van software patenten

Ik schreef laats nog over de strijd binnen het Europees parlement rond het kunnen aanvragen van patent op software. Nou zoals gebruikelijk gaan die gekke Amerikanen rustig door met het verlenen van vreemde patenten.

Was er onlangs al veel ophef over de rechtzaak die het Amerikaanse bedrijf Eolas Technologies won en die Microsoft verplicht 521 miljoen dollar te betalen voor het gebruik van ‘plug-in technologie’ waar het bedrijfje het patent op gekregen heeft. Dit zal leiden tot een moeizame aanpassing van alle browsers.

Nu heeft de Amerikaanse IT-onderneming Bluecurrent in de VS een patent toegewezen gekregen dat haar alle rechten op het installeren van software via het internet en het beheren van bestanden via het internet. Dus ook bijvoorbeeld het installeren van een softwarepatch, iets waar (wederom) Microsoft ook weer veel gebruik van maakt.

In beide gevallen technologieën waarbij je je ernstig kunt afvragen of de bedrijven die het verzonnen hebben daadwerkelijk de eerste bedenker was. Vast staat namelijk alleen dat zij de eerste zijn geweest die het patent hebben aangevraagd. Maar sowieso technologieën die zo triviaal (geworden) zijn, dat het onvoorstelbaar is dat dat bedrijf daar nu dik op gaat incasseren. Immers, was dat vooraf duidelijk geweest, dan was die technologie niet gebruikt.