Vingerafdruk in paspoort

“De Europese ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken hebben het verzoek van de Verenigde Staten om een iris-scan op te nemen in EU-paspoorten afgewezen. Er komen wel twee vingerafdrukken in elk paspoort.”

(bron)

Raar bericht. Als ik het goed begrijp moeten wij hier in Europa straks meer gaan betalen voor ons paspoort én veel belangijker nog, veel meer gegevens van ons zelf op het paspoort opnemen dan voorheen omdat de Verenigde Staten dat willen? Nog even en we krijgen een unieke DNA code op het paspoort ter identificatie. En hoewel er mensen zijn die denken dat ze alles van iemand mogen weten, zolang het maar niet je pincode is, ben ik het daar toch niet mee eens.


Daar komt bij dat ik van mening dat de toename van opslag van informatie over wie ik ben en wat ik doe zonder dat ik daar invloed op heb geen goede zaak is. Want de controle van het paspoort zal automatisch moeten gebeuren, anders kun je zo’n vingerafruk nooit controleren.

Natuurlijk, ik heb op deze website ook de nodige informatie over mezelf beschikbaar staan, maar dat is de informatie die ik zelf wens te geven. Maar daar zet ik ook niet het kentekennummer en chasisnummer van mijn auto op. Er zijn nu eenmaal dingen die ik als privé bestempel.

Daar komt bij dat paspoorten nu eenmaal gestolen kunnen worden of kwijt kunnen raken. Hoe meer unieke informatie over mij op dat paspoort staat hoe meer mogelijkheden er zijn om je als mij voor te doen. En hoewel ik geen bekende Nederlander ben met invloedrijke vijanden, vind ik ook dat geen goed idee.