Handel in thuisgebrande cd’s steeds omvangrijker

In de categorie “gooi maar in mijn pet” en “stemmingmakerij” of “tja, je moet toch duidelijk maken dat je als stichting bestaansrecht hebt”.

O, het bericht waar het om gaat: Het thuisbranden van cd’s en de handel in daarin neemt steeds grotere vormen aan. Een op de vier in Nederland verhandelde beeld- en/of geluidsdragers is illegaal. Dat blijkt uit cijfers van BREIN, de organisatie tegen piraterij opgericht door de amusementsbranche. (bron). Ook Webwereld pikte het op.
Aardig vond ik de reactie van Xaz (dat was ik dus overigens niet !) die het allemaal samenvatte:

Sorry hoor, maar wat een artikel. Dat je dit uberhaupt overneemt en publiceert. De kritiek:

1. de cijfers zijn afkomstig van stichting Brein. Deze stichting heeft er belang bij de zaak ernstig voor te stellen, waardoor haar cijfers per definitie onbetrouwbaar zijn. Als het nou overheidscijfers waren, okee, maar hier geloof ik geen ene moer van.

2. Hoe komt men aan deze cijfers? De illegale handel is per definitie verborgen voor het oog van authoriteiten en vooral voor de tegenstander, de stichting Brein. En vooral de cijfers over thuispiraterij zijn een pure gok. Het is gewoon onmogelijk om bij alle huishoudens in Nederland te kijken hoeveel cd’s zij branden, en hoeveel men daarvan verkoopt.

3. Hoe komt men aan de prijs van 5 euro? Cd’s die door thuispiraten worden verkocht, worden alleen aan bekenden verkocht. een thuispiraat kijkt wel uit, en zal nooit aan vreemde verkopen. Dus die lui van stichting Brein hebben hier ook geen zicht op.

4. Er is geen onderzoeksmethode, variantie of betrouwbaarheid bij deze cijfers gepubliceerd, niet alleen Nu.nl, maar ook stichting Brein zelf beperkt zich tot een zeer kort, oppervlakkig bericht. Dat vergroot de betrouwbaarheid van hun conclusies zeker niet.

groet,

XazNiets aan toe te voegen eigenlijk.