A Briefing on the IMS QTI Specification

Ik ben een groot deel van de afgelopen week bezig geweest met het bekijken en testen van de pre-release van [email protected]! versie 6.0
Een van de nieuwe dingen is de mogelijkheid om vragen uit de vragenbank (voor zowel beeldschermtoetsen als papierentoetsen) te exporteren naar bestanden die voldoen aan de IMS Question and Test Interoperability Specificatie. (ook wel kortweg QTI specificatie genaamd). Daarnaast kan [email protected]! vragen uit bestanden die aan die specificatie voldoen inlezen. Zoals het woord Interoperability (uitwisselbaarheid) al deed vermoeden maakt dit het mogelijk om vragen tussen verschillende programma’s uit te wisselen. Zodat je bijvoorbeeld een aantal vragen uit Question Markt Perception kunt exporteren en in [email protected]! kunt importeren of omgekeerd. Overigens gaat het niet allemaal vlekkeloos, want de specificatie is inmiddels aan haar 3e versie toe (na 1.0 en 1.1 is nu 1.2 de meest recente) en de verschillende versie zijn nagenoeg probleemloos uit te wisselen. Daarnaast is de specificatie tamelijk omvangrijk. Het implementeren van ondersteuning voor de volledige specificatie is redelijk complex. De meeste programma’s ondersteunen dus nog niet de hele specificatie. Ook [email protected]! nog niet trouwens, dat zal nog een paar slagen vergen, maar het begin is er.

CETIS heeft een briefing over de IMS QTI specificatie opgesteld (in het Engels uiteraard) die de moeite waard is om te lezen als je niet door de hele specificatie wilt lezen om het geheel globaal te begrijpen. Het is geen verhaal voor managers, maar je hoeft er ook geen hardcore techneut voor te zijn om te begrijpen.