Blokkade van websites

Een beperking van een nieuwssite als Webwereld is dat ze weliswaar wel aangeven dat er (in dit geval) 1 relevant ander nieuwsbericht is als ze een artikel plaatsen waarin het gaat over het falen van centrale blokkade van extremistische sites, maar dat ze andere toch zeker zo relevante verhalen vergeten.

Wat dacht je namelijk van deze: China voert internetcensuur verder op of China staakt censuur nieuwssites als voorbeelden van een land waar het blokkeren van websites die ‘shockerend’ voor haar burgers zijn wel lukt. Het kan dus wel, maar de vraag is hoe ver je dan gaat. Het is gemakkelijk om weerstand tegen dit soort filters en blokkades toe te wijzen aan een groepje hackers en lui die films uitwisselen via Kazaa. Als het om een land als China gaat heten dit soort acties opeens wel censuur. Als het gaat om het doodzwijgen van rechts-extremistische websites is het in het belang van het groter goed. Alsof met het niet toegankelijk maken van een aantal websites het probleem weggenomen wordt. Zorg liever dat je beter kunt achterhalen wie achter dat soort sites zit, pak die mensen aan, kijk of je de bezoekers kunt traceren, zet eigen sites in waar mensen uitleg krijgen over wat er allemaal gebeurt etc. etc.