Gedaan: Nerdcafé 6 in Deurne

20160622_183732000_iOSVanavond was de zesde editie van Nerdcafé Deurne georganiseerd door Jeroen van de Nieuwenhof. Sprekers vanavond waren Eugene Tjoa en Mark van der Net. Beiden hadden ze het over data, maar dan met een iets verschillende insteek. Voor beide sprekers geldt als snelle tip: kijk zeker even via de link achter hun naam op hun websites!

Eugene lichtte een aantal mooie toepassingen van open (geo) data toe, o.a. aan de hand van de PDOK-website en de smartcityapp. Zoals gezegd, ook op de eigen site staan mooie voorbeelden, zoals deze visualisatie die mogelijk is dankzij de data uit het Actueel Hoogtebestand Nederland (AHN).

Na de pauze was het de beurt aan Mark die niet alleen over LoRaWAN kwam vertellen, maar aan de hand van de voorbeelden op zijn site een aantal andere voorbeelden van het gebruik van big data, in dit geval verzameld vanuit sociale media, liet zien. Zie bijvoorbeeld deze pagina met informatie over de Babel interactieve installatie.

Daarna ging Mark van der Net in op LoRaWAN als netwerk van apparaten dat ook gebruikt kan worden om data te verzamelen en uit te wisselen. Hij had vanavond zowel een Kerlink IoT Gateway (kost zo’n €1.500) bij zich als een kleine sensor node met o.a. een temperatuursensor en klein zonnepaneeltje (niet zichtbaar op de foto).

20160622_215220_HDR-1
LoRaWAN Sensor node
20160622_215225_HDR-1
Kerlink IoT Gateway

Duidelijk is dat het netwerk zich nog moet bewijzen. De use-cases voor particulieren zijn meestal nogal vergezocht (ik heb geen bootje waarvan ik bang ben dat hij gaat lekken) terwijl bedrijven en gemeenten niet altijd heel snel schakelen met zulke technologieën.
Ik ben benieuwd hoe het zich verder gaat ontwikkelen. Ik vond de investering in een gateway van het The Things Network vorig jaar via Kickstarter een wat te grote gok omdat er zo weinig bekend was over de achterliggende organisatie en het netwerk. Maar als het een beetje meezit krijg ik in augustus (of niet al te lang erna) wel twee LoPy modules (met antennes) via een andere Kickstarter. Dan kan ik er in ieder geval eens mee experimenteren en een gevoel krijgen voor de complexiteit van de technologie.

Al met al was het weer een interessante avond. Voldoende nerds ook weer in de zaal. De volgende editie is na de zomer, in september, dus hou de site van Nerdcafé in de gaten!