3D Printen: 3D puzzel

 Gepubliceerd door om 06:29  3D printen
apr 302013
 

3D puzzel De A-Mazing Box is een 3D puzzel die uit twee losse delen bestaat. Je kunt hem kopen voor €23,- maar zelf printen is een stuk goedkoper. In totaal kosten beide delen samen 47,1 gram grondstof, ongeveer €1,50, als je hem zelf print. Het idee is simpel: je hebt een binnencilinder met een soort doolhof en een buitencilinder met drie knopjes er in. Je moet de buitencilinder over de binnencilinder heen schuiven (en daarna weer er vanaf) door op het juiste moment linksom of rechtsom te draaien of juist de cilinder naar binnen of buiten te bewegen.

De twee onderdelen zijn afzonderlijk geprint en in verschillende kleuren zodat het contrast hoger is.
Lees verder….

apr 302013
 

Verschillende maten rol Toen ik hoorde dat ik de UP! Mini een tijdje mocht testen, was me verteld dat ik er een rol witte filament bij zou krijgen om mee te kunnen printen. Maar omdat ik wist dat ik in ieder geval ook een aantal creepers en andere zaken in kleur wilde kunnen printen, had ik een rol blauwe en groene filament in huis gehaald.
Gewoon, netjes ABS en dezelfde dikte filament, maar op een ander formaat spoel, namelijk de spoelen die normaal gesproken door RepRaper printers gebruikt worden.
Zoals je hieronder kunt zien hebben die een kleinere opening in de spoel en ze passen dus niet op de standaard spoelhouder van de UP! Mini.
Lees verder….

 Reacties uitgeschakeld voor 3D Printen: Spoelhouder voor filament  Tags: ,

3D Printen: Kalibratieproblemen

 Gepubliceerd door om 06:24  3D printen
apr 302013
 

Kalibratieproblemen Ik zou niet alleen over de positieve ervaringen met de UP! Mini schrijven, maar ook over wat er niet goed gaat/ging. Hiernaast zie je een voorbeeld van wat er kan gebeuren als de kalibratie van het printbed niet goed is (en get your mind out of the gutter!).
Het klinkt allemaal zo eenvoudig in de handleiding: de printkop moet 0,2 mm van het printbed af staan. Niet lager, maar zeker ook niet hoger, want dan ‘valt’ de kunststof als het ware op het printbed en blijft het niet goed plakken. Gevolg: de print laat los, gaat verschuiven en het wordt een zooitje in plaats van een mooie print.
Omdat het zo nauwkeurig komt en niet alle apparaten exact gelijk zijn moet je zelf voor die kalibratie zorgen door het printbed op de juiste hoogte te zetten (0,2 mm van de printkop) en die waarde in te stellen in de software. Een handigheidje uit de handleiding van de UP! Mini was om een vel papier dubbel te vouwen. Dat zou dan ongeveer 0,2 mm moeten zijn.

Zo gezegd, zo gedaan, maar het bleek toch niet echt te werken. Niet bij de vorm die je hier ziet (ik zal in een andere post uitleggen wat dat moest worden), maar ook niet bij andere vormen. Wat blijkt nu. Er is nog een tweede menu-optie, die heet “Platform calibrate”. En daarmee kun je niet alleen de hoogte van het platform als geheel instellen, maar het platform ook voor/achter/links/rechts een beetje bewegen. En bij mij bleek dat het niet helemaal horizontaal stond. Dus afhankelijk van waar ik de test met het velletje papier deed, bepaalde of andere delen weer net wat lager zaten.
Toen ik dat goed ingesteld had, werkte het printen ook weer zonder problemen.
Lees verder….