Menu
Categorieën
Maak een backup van je BOL.com boeken – 2011 editie
20 december 2011 eBooks
Unlocked (foto door: sam.d)

Als ik zeg dat ik geen fan van DRM ben, dan overdrijf ik zeker niet. Het zorgt er niet voor dat mensen die dat persé willen een kopie kunnen maken van een elektronisch boek, een muziekstuk of een film. Maar het zorgt er wel voor dat gewone gebruikers regelmatig tegen problemen aan lopen. Bijvoorbeeld omdat blijkt dat een boek niet in een programma dat zij willen gebruiken te lezen is, omdat die geen ondersteuning heeft voor het gebruikte DRM systeem. Dus als je je boeken bij BOL.com wilt kopen en in iBooks op je iPad wilt lezen, of met Quickreader op je iPhone. Dan heb je pech. tenzij je de DRM van die boeken af haalt.
In 2009 schreef ik een aantal blogposts over hoe ik dat toen zelf deed. Deze blogpost, over hoe ik een backup van boeken die ik bij BOL.com koop kan maken, wordt twee jaar later nog steeds gelezen.

Er zat echter één nadeel aan die blogpost: hij beschrijft alleen de situatie voor Windows gebruikers, hij gaat niet in op hoe je dat op een Mac moet doen. En inmiddels is er een eenvoudigere manier om dit zowel op de Mac als op Windows te doen moet behulp van Calibre.
Omdat ik gisteren zelf moest uitzoeken hoe dit op de Mac werkte, heb ik dat proces ook maar even gedocumenteerd en in een nieuwe blogpost vastgelegd. Met screenshots vanaf de Mac, maar de werking van de stappen is gelijk aan Windows.

Voor de duidelijkheid nog maar even:
Deze instructies zijn NIET bedoeld om je uit te leggen hoe je de elektronische boeken op internet kunt verspreiden. Ze zijn ook NIET bedoeld om je in staat te stellen één exemplaar van een elektronisch boek te kopen en dat dan onder al je vrienden en kennissen te verspreiden.
Het is bedoeld om je in staat te stellen om elektronische boeken, die alleen met Adobe DRM verkocht worden, ook te lezen op apparaten en binnen programma’s die daar geen ondersteuning voor hebben.

Daarnaast heb ik het hier dan wel over elektronische boeken van BOL.com, maar de methode is niet beperkt tot die boeken. Het gaat om alle EPUB boeken die gebruik maken van Adobe DRM.

Stap 0 – Installeren van Adobe Digital Editions
Waarschijnlijk heb je dit al gedaan, je hebt het programma namelijk ook nodig om de boeken die je bij BOL.com koopt te kunnen openen, maar voor het geval dat nog niet zo is, ga dan eerst naar http://www.adobe.com/nl/products/digitaleditions/
Adobe_DE_installeren_0
Zelf had ik problemen met de in die pagina beschikbare installatieprocedure. De oplossing is om dan naar deze pagina te gaan en de installer voor Mac OS of Windows te downloaden.

Je krijgt dan een ZIP-bestand dat je eerst moet uitpakken:
Adobe_DE_installeren_1
En dan kun je de installer opstarten door het pkg bestand te starten:
Adobe_DE_installeren_2
Klik op de “Ga door” knop:
Adobe_DE_installeren_3
Selecteer de schijf waar je Digital Editions wilt installeren en kies weer “Ga door”:
Adobe_DE_installeren_4
Klik dan op “Installeer”:
Adobe_DE_installeren_5
Je zult gevraagd worden voor het Admin-wachtwoord van je Mac:
Adobe_DE_installeren_6
Even wachten:
Adobe_DE_installeren_7
Klaar:
Adobe_DE_installeren_8

Bij de eerste keer opstarten, moet je Digital Editions instellen. Klik op “Doorgaan”:
Adobe_DE_installeren_9
Vul je Adobe-ID en wachtwoord in. Als je die nog niet hebt, klik dan op “online verkrijgen”. Klik na het invullen op “Activeren”:
Adobe_DE_installeren_10
Als alles goed gegaan is, dan zie je dit:
Adobe_DE_installeren_11

Je kunt nu boeken kopen bij BOL.com en die bekijken in Adobe Digital Editions, ook als er DRM op zit.
DRM_Adobe_Editions_go

Stap 1 – Installeer Calibre
Calibre is een gratis beheer- en converteer-programma voor elektronische boeken. Er zijn versies voor Windows, Linux en OS X. In deze handleiding ga ik weer uit van de OS X versie, maar voor Windows werkt het vergelijkbaar.
Download de OS X versie:
Calibre_download_1
Calibre_download_2
Sleep het Calibre icoontje naar de Applications map om hem te installeren:
Calibre_installeren_1
Calibre_installeren_2
Start Calibre voor de eerste keer op:
Calibre_installeren_3
Accepteer de standaard instellingen (sorry, geen screenshot)

Als je nu een EPUB met DRM in Calibre zou importeren en dan zou proberen weer te geven, krijg je de volgende melding:
DRM_Calibre_no_go
Let op! Als je dit doet om te testen, verwijder die EPUBs met DRM dan eerst weer voordat je met de volgende stap verder gaat!

Stap 2 Plugin voor Calibre downloaden en installeren
Voor het verwijderen van de DRM gebruiken we een plugin voor Calibre. Die kun je hier downloaden:
Calibre_plugin_installeren_1
Calibre_plugin_installeren_1b
Calibre_plugin_installeren_1c
Sla de ZIP op op je Mac en pak hem daarna uit:
Calibre_plugin_installeren_1d
In Calibre kies je nu voor “Voorkeuren” > “Wijzig gedrag van Calibre”:
Calibre_plugin_installeren_2
Selecteer bij “Advanced” > “Plugins”:
Calibre_plugin_installeren_3
Selecteer dan “Plug-in uit bestand laden”:
Calibre_plugin_installeren_4
Zoek in de map die je uitgepakt hebt de ZIP met de naam “ineptepub_v01.7_plugin.zip” en klik op de “Open” knop:
Calibre_plugin_installeren_5
Klik nu op de “Ja” knop:
Calibre_plugin_installeren_6
Als het goed gegaan is krijg je onderstaande melding. Klik op de “OK” knop:
Calibre_plugin_installeren_7
Klik nu op de “Toepassen” knop:
Calibre_plugin_installeren_8

De plugin is nu geïnstalleerd.
Verwijder alle boeken met DRM uit Calibre en sluit dan Calibre helemaal af (duurt eventjes!)
Start nu Calibre opnieuw op.

Verwijderen van de DRM
Na alle bovenstaande stappen één keer uitgevoerd te hebben, is het verwijderen van de DRM van een EPUB zo gemakkelijk als het aan Calibre toevoegen van een boek. De DRM wordt namelijk automatisch verwijderd.

Let op! Maak altijd eerst een kopie van het originele boek voordat je het in Calibre importeert. Dan weet je tenminste zeker dat je een exemplaar achter de hand hebt als het toch mis gaat!!

Zoek eerst het EPUB-bestand op van het boek dat je in Adobe Digital Editions hebt staan.
Maak een kopie van het EPUB-bestand.
Voeg het met DRM beveiligde boek weer toe aan Calibre (via “boeken toevoegen” of door hem er naar toe te slepen) en klik op de “Tonen” knop:
Calibre_DRM_removed
Als alles goed gegaan is, dan wordt het boek gewoon getoond. De DRM is van het boek verwijderd.

Als je op het boek klikt en kiest voor “Bijbehorende map openen”, dan zie je daar ook een EPUB-bestand. Dit is het elektronisch boek, maar nu zónder DRM.
Dit kun je dan via de mail of via Dropbox naar je iPhone/iPad versturen en daar openen in elk programma dat EPUB-bestanden met en zonder DRM kan lezen.

Veel leesplezier!

‘Alles wat ik niet begrijp, vraag ik’

Deel dit bericht:
"56" Comments
 1. Pingback: Pierre Gorissen (@PeterMcAllister)

 2. Ah fijn, nu kan ik iedereen die mij altijd mailt over DRM verwijderen van epubs op een Mac doorverwijzen naar jou 🙂

 3. Pingback: Tons Fleuren (@tunske)

 4. Ik ga er vanuit dat ze met bovenstaande instructie geen verdere hulp meer nodig hebben! 😉

 5. Pingback: TEDDEX (@_TEDDEX) (@_TEDDEX)

 6. Pingback: Sia Vogel (@siavogel)

 7. Pingback: Sia Vogel (@siavogel)

 8. Dank je Pierre

  Het werkt prima

 9. Pingback: Scoop.it

 10. Pingback: Scoop.it

 11. Pingback: bibliotheek20 (@bibliotheek20)

 12. Pingback: Jeroen Last (@JeroenLast)

 13. Pingback: BiblioNova (@BiblioNova)

 14. Pingback: Elsemarie Valstar (@evalstar)

 15. Hallo,
  de bij stap 2 genoemde download van de plugin werkt niet. Waar kan ik hem dan vinden? Alvast bedankt.

 16. Het zal een tijdelijk probleem zijn geweest, want de download werkt op dit moment gewoon. Ik geef er de voorkeur aan om naar die pagina te verwijzen (in plaats van de download zelf aan te bieden) omdat je dan ook eventueel nieuwe versies van de plugin gemakkelijk kunt vinden.

 17. Mieke van Rooij

  Ik heb jouw stappen keurig gevolgd. Bij twee boeken die ik zelf op mijn sony heb staan en mijn echtgenoot op zijn Kindle wil zetten, is het helemaal gelukt. Bij een derde boek (Ayaan Hirsi Ali, mijn vrijheid) lukt het niet. Hoe ik ook de bestanden eerst verwijder en daarna opnieuw laadt in Calibre. Enige idee wat ik nog kan proberen te doen om het boek alsnog te converteren naar mobi (en dus de drm beveiliging er af halen)?

  • Hoi Mieke,

   Waar heb je dat derde boek gekocht en in welk formaat is het? Ik zie het namelijk niet als elektronisch boek bij bol.com

  • Even als aanvulling op deze vraag die verder buiten dit weblog om afgehandeld is: de methode werkt alleen op boeken die je zelf gekocht hebt met het Adobe ID + wachtwoord dat je nu in Digital Editions gebruikt. Die Adobe ID + wachtwoord worden namelijk gebruikt bij de versleuteling van het boek.

 18. Beste Pierre,

  Superblog! Heb alle stappen gevolgd, alles geïnstalleerd, maar het verwijderen van de DRM is niet gelukt!! Wat doe ik fout? Wat ik wil, is mijn studieboek in .pdf formaat lezen in iBooks, in plaats van in Bluefire Reader (veel te trage en ergerlijke navigatie) of Boekenbol. Het oorspronkelijke bestand is een .acsm. Ik heb deze geopend in Adobe Digital Editions, gebackupt naar map op Mac, toen de PDF die Digital Editions ervan had gemaakt, in Calibre geïmporteerd en geklikt op Boeken converteren, waarna ik de melding kreeg dat het bestand beveiligd is dmv DRM. Heb ik iets cruciaals over het hoofd gezien? Alvast dank voor je reactie.

  • Ah, maar de blogpost gaat over EPUB boeken van bol.com en jij wilt een PDF ontdoen van zijn PDF. De plugin die ik je laat installeren is echter specifiek voor EPUB boeken. In de ZIP zit ook een plugin die ineptpdf_v01.4_plugin.zip heet. Kun je die installeren, de PDF verwijderen uit Calibre en weer importeren om te zien of de DRM dan wél verwijderd wordt?

 19. Excellent instructions! (I read Dutch, but don’t speak it so well anymore.) The first clear ones that work that I’ve found on the web. Thanks for that. Now this linux user can read ebooks without having to start up virtualbox and my eight year-old version of WinXP.

 20. Geweldig! Nu kan ik ook Nederlandse boeken om m’n Kindle lezen. Bedankt voor de heldere instructies!

 21. Geweldig!
  Ik had in USA een Kindle gekocht maar kwam er thuis achter dat hij dus geen boeken met DRM kon “lezen”.
  Vindt net dit blog en heb net, met succes het eerste boek omgezet.

  Heel erg bedankt!

 22. Bedankt, ga het zeker proberen want die boekenbol app van de iPad is waardeloos.

 23. Hoi, bedankt voor de instructie, alles uitgevoerd maar mijn file is .annot. Wel gekocht bij bol. Ik doe vast iets fout, maar wat?

  • Dan heb je het verkeerde bestand. Een .annot -bestand bevat de annotaties (aantekeningen) die je in Adobe Digital Editions maakt. Je moet echt op zoek naar het .epub bestand.

 24. Moet je ibooks eerst verwijderen van je ipad voordat je bleufire reader gaat gebruiken ? ik wil boeken op mijn ipad zetten maar die lopen met ibooks vast n nu wil ik prberen met bleufire of dit beter gaat de bestanden zijn epub bestanden en volgens bovenstaand werken deze dus alleen met Bleufire reader

  • Nee hoor, je kunt Bluefire Reader en iBooks gewoon naast elkaar op de iPad installeren.
   Je zegt dat de boeken vast lopen? Zijn het boeken die je online gekocht hebt en die van DRM zijn voorzien?

 25. Heel erg bedankt, alles duidelijk uitgelegd en het is gelukt!

 26. Bedankt voor je uitleg. Als Linux-gebruiker heb ik nog iets meer moeite moeten doen om de decryptiesleutel te pakken te krijgen die automatisch wordt geïnstalleerd met de plugin onder Mac en Windows.

  • Hoi Koen,

   Mooi dat het werkte. Zou je voor anderen die datzelfde voor elkaar moeten krijgen nog kunnen uitleggen wat je extra hebt moeten doen?

 27. Beste Pierre,
  Ik heb alles exact volgens jouw instructie gedaan, maar kan een boek door mijn vrouw bij BOL.com gekocht niet op mijn computer met Calibre lezen (zegt: kan niet converteren, boek is beveiligd). Moet ik deze stappen op haar laptop uitvoeren om daar de DRM te verwijderen? Het boek heb ik van haar Sony ereader afgehaald.
  Groet, Pim

  • Beste Pim,

   Je moet de stappen uitvoeren op een computer waar Adobe Digital Editions staat waarmee je ook het EBook kunt openen/lezen als de DRM er nog op zit.
   Ik neem aan dat in dit geval dat bij jouw computer niet het geval is? Als dat wel op die andere computer kan, dan met je daar ook deze stappen uitvoeren.

 28. Ik heb alle stappen gevolgd, super duidelijk allemaal. Maar ik krijg het niet voor elkaar.
  Ik heb 2 boeken bij bol.com besteld en deze staan als URL in mijn downloads. Deze staan als ascm bestand in deze map, maar ik krijg ze niet geconverteerd naar caliber. Hij kan het bestand niet vinden.
  Wat gaat er mis?

  • Dag Jet,

   Je bent net wat vroeg gestopt met het “normale” proces. Je moet de twee.acsm bestanden nog openen in Adobe Digital Editions. Pas dan krijg je de EPUB bestanden. Je kunt dan de boeken lezen in Adobe Digital Editions.

   Dan pas begin je bij stap 1 van de instructies.

   • Hallo Pierre,
    Bedankt voor je snelle reactie.
    Ik heb het gevonden, super.
    Ik ben er heel blij mee, kan nu eindelijk mijn boeken op mijn reader lezen en in het vervolg meer boeken kopen en omzetten naar pdf.
    Heel erg bedankt voor de super uitleg.
    Gr. Jet

 29. Ik heb een gratis boek gekregen bij mijn abonnement op het NRC. Die kon je downloaden uit de appstore. Ik heb het bestand nu via een programmaatje op mijn pc gekregen maar wil ‘m graag in Calibre openen om ‘m op mijn KOBO te kunnen lezen, maar vooralsnog krijg ik stug de melding: “beveiligd met drm”. Ik hoopte het met alleen de plugin te kunnen doen maar dat is me niet gelukt. Ik heb een enorme hekel aan ADE dus probeer die níet op mijn computer te installeren. Heb je voor dit specifieke geval nog een tip?
  Gr. Ilse

 30. Ik heb dit vorig jaar met succes op mijn windows 7 computer geinstalleerd met deze uitleg. Nu probeer ik het te herhalen op mijn nieuwe windows 8 laptop en nu krijg ik een foutmelding als ik de plugins wil ophalen:
  InvalidPlugin: The plugin in u’E:/calibre/tools_v5.1.zip’ is invalid. It does not contain a top-level __init__.py file

  enig idee waardoor dat komt?

  • Ik heb het net ook even op een Windows 8 laptop getest, met de nieuwste versie van Calibre en Adobe Digital Editions en een verse download van de plugin. Ik krijg geen foutmelding.
   Nou heb ik er wel voor gekozen om de 32 bits versie van Calibre te installeren, ondanks dat ik een 64 bits Windows 8 machine gebruikt heb. Calibre zou niet het eerste programma zijn waarbij plugins niet goed werken in de 64 bits versie van een programma.

   Kan het dus zijn dat jij de 64-bits versie hebt geïnstalleerd? Zo ja, probeer dan de 32-bits versie even.

 31. Het is inmiddels gelukt. Het blijkt dat ik ook een 64 bits Windows heb en een 32 bits Calibre had gedownload. Nu dus de 64 bits Calibre geinstalleerd en de toolsmap goed uitgepakt (beetje hulp van zoon). Het is nu dus in orde.

  Bedankt in ieder geval

  Katrien

 32. Hallo,
  ik heb alle stappen keurig gevolgd maar blijf de melding krijgen dat mn epub bestand beveiligd is, kan ze wel openen met adobe,. Als ik ze daarna in Calibre laat wil deze ze niet openen. Boeken zijn gekocht bij van Stockum niet bij bol.
  ik deed dit voorheen ook zo maar nu met windows 8 krijg ik op geen enkele manier meer een drm verwijderd misscjien kunt u mij helpen.

  • Ik heb onlangs de installatie nog getest om Windows 8. Dat leverde geen probleem op. De vorige melding van een probleem op Windows 8 bleek een installatie-fout te zijn. Wellicht nog een keer opnieuw installeren?

   Op basis van de informatie die je geeft kan ik niet veel meer verzinnen helaas.

 33. In ieder geval bedankt voor de snelle reactie, ik ga morgen alles nogmaals opnieuw instaleren in de hoop dat het dan wel lukt. Beetje jammer van mn geld zo 🙂

 34. Beste Pierre,

  Ik heb net een sony E-reader gekocht, kan ik nu op Amazon Kindle boeken kopen en deze met calibre omzetten voor mijn Sony E-reader?

  • Beste Dick,

   Ik zou iedereen aanraden om:
   #1 DRM vrije e-boeken te kopen;
   #2 e-boeken te kopen in het formaat dat bij hun e-reader past.

   Hoewel het in veel (alle / de meeste) gevallen goed zal werken als je Amazon Kindle boeken koopt, de DRM er af haalt (mag overigens niet van de wetgever) en ze dan omzet met Calibre naar EPUB, zijn er geen garanties.

 35. Hallo,
  Lijkt me interessant om dit te doen maar……
  Hoe ik ook zoek bij de download, (is nu trouwens tools_v6.0.0.zip) , ik kan geen ineptepub_v01.7_plugin.zip vinden. Weet dus nu niet hoe verder.

  • Beste Annemie,

   Op de pagina waar je die versie 6.0.0 hebt gedownload staat, staat bij de release notes vet gedrukt:
   Replaced all existing calibre plugins with a single combined plugin

   In de ZIP die je dan krijgt staat in de DeDRM_plugin_ReadMe.txt die in de map DeDRM_calibre_plugin staat, het volgende:
   This calibre plugin replaces all previous DRM removal plugins. When you install this plugin, the older separate plugins should be removed.

   Dus het lijkt me dat je die ene Calibre plugin (DeDRM_plugin.zip) moet installeren

   • Dank je wel Pierre, zal het eens proberen zo.
    Ik had die zip al uitgepakt en gezocht maar kon het natuurlijk niet vinden.
    Zal nog nader berichten hoe het gegaan is…..

   • Helaas werkt het niet. Ik krijg het bestand goed geladen, maar als ik een boek open en het wil bekijken dan krijg ik nog het bericht dat het met drm is beveiligd.

    Dit heb ik gedaan:
    Het boek gekocht bij bol.com
    Geopend met Digital Editions.
    Het bestand “DeDRM_calibre_plugin” in Calibre geladen (gaf aan dat dit goed ging)
    Daarna dit boek geopend in Calibre.
    Toen ik het boek wilde openen kreeg ik dus het bericht dat het beveiligd is.

   • Hoi Annemie,

    Vervelend. Met “geopend in Calibre” bedoel je dat je het toegevoegd hebt in de library van Calibre? En daarna heb je dat exemplaar proberen te openen in (bv) de Calibre ePUB reader? Dat zou moeten werken (zo werkt het voor mij in ieder geval nog steeds, ook met de nieuwe plugin).

   • Hoi Pierre
    Ja, ik heb dat boek dus proberen te lezen via de reader van Calibre en toen gaf ie aan dat het boek beschermd is met drm.
    Heb nog eens gekeken bij de plugins maar daar staat het allemaal goed.
    Helaas pindakaas..

  • OK, maar vóórdat je hem in de reader van Calibre probeerde te openen, heb je de ePUB met DRM toen wel eerst aan Calibre zelf toegevoegd? Dus in het hoofdprogramma waar je ook de plugin geïnstalleerd hebt.

   • Ja, ik heb dus eerst op boeken toevoegen geklikt en toen pas geopend om te lezen, maar dat lukte niet.

    Dus ik heb eerst het boek geopend in Adobe Digital.
    Toen heb ik, na het toevoegen van de plugin, het boek toegevoegd aan Calibre en toen pas willen openen..

   • Het spijt me, dan weet ik even ook niet wat er mis gaat.

Reacties zijn niet toegestaan
*