feb 142007
 
Venus- Seminar - Klik voor grotere versie

Het online seminar Knowledge 2.0 – Towards a Future Knowledge Society is zojuist afgelopen (zie ook dit bericht). Interessant en absoluut de moeite waard om aan deel te nemen. In het begin, net toen Stephen Downes begonnen was, waren er helaas technische problemen waardoor zowel de videoverbinding als de chat-opties weg vielen. Gelukkig werden die na een minuut of vijf opgelost en konden we de rest toch nog volgen. De setup voor de online kijkers bestond uit een driedeling: video van de videoconferencing-verbinding, slides van Stephen Downes, chatvenster voor de online deelnemers. [update 15-2] De opnames (deel 1 en deel 2) staan nu online. Ik weet niet of het aan mijn wifi-verbinding ligt, maar de kwaliteit is een stuk slechter dan de live-verbinding gisteren.
Opbouw seminar
Na een rondje voorstellen volgde eerst een presentatie van Stephen Downes van zo’n 40 minuten.
Aansluitend werd 30 minuten lang per lokatie en online gediscussieerd over datgene wat Stephen Downes besproken had. Dat gebeurde dus niet plenair. Met Stephen was dat uiteraard vooraf afgesproken.
Daarna kwam iedereen weer plenair online en werden per lokatie vragen gesteld aan Stephen die hij daarna in zijn geheel (dus in één keer) beantwoorde. De vragen van de online discussie werden door een van de moderatoren die in Leuven zat samengevat en ingebracht.

Verbindingsproblemen - Klik voor grotere versie Stephen Downes - Klik voor grotere versie

Wat losse opmerkingen
Er waren voldoende mensen in de online chat en er vond daar een levendige discussie plaats toen de servers weer online waren.
Het was jammer dat niet helemaal duidelijk was (tenminste in het begin niet) welke online gebruikers moderatoren waren en/of wie de chat kon zien.
Zo was het natuurlijk ook leuk geweest als Stephen de chat direct had kunnen zien, dan was de reactiemogelijkheid directer geweest.
Voor een aantal van de sites zou het via chat stellen van de vragen (in plaats van in het Engels via de camera) waarschijnlijk ook handig geweest. Niet als kritiek op hun Engels, maar het is toch vaak pittig om als je een beurt krijgt, terwijl je voor een camera zit snel een beknopte vraag te formuleren. Terwijl dat vaak met typen tijdens/na de discussie gemakkelijker gaat.
Het schakelwerk voor wat betreft video tussen de sites gebeurde heel professioneel. Soms waren er overviewshots met alle sites in beeld, maar als Stephen of een van de sites aan het woord was werd er direct overgeschakeld naar uitsluitend die camera.
Video en audio-kwaliteit was prima nadat de problemen met de server opgelost waren.

Voor herhaling vatbaar?
Weet ik niet. Ik werd nu getrokken door het feit dat Stephen Downes spreker was.
De volgende sessies die gepland staan zijn:
* 28 februari: Jan Hoet – “Art, Opium for the 21st Century Citizen?”
* 14 maart: Risto Linturi – “Visionary Thinking: How to develop Radical Ideas and Innovation”
* 28 maart: Nathan Shedroff – “Experience Design”
* 11 april: Derrick de Kerckhove – “Culture and Technology”
Bij geen van de namen hierboven gaat er bij mij direct een belletje rinkelen en het onderwerp van de volgende sessie op 28 februari spreekt me sowieso niet echt aan.

Maar, zoals ik ook in het evaluatieformulier heb aangegeven: de mogelijkheid om op deze manier, vanuit je eigen studeerkamer, een internationaal seminar met een bekende spreker te kunnen bijwonen is absoluut de moeite waard! Dus bij een sessie met, zoals vandaag, een voor mij interessante spreker + onderwerp ben ik er graag weer bij.

Sorry, het reactieformulier is momenteel gesloten.