Jeetje

En ik dacht nog wel dat ik een heel brave website had. Geen schokkende verhalen zoals bij Luuk Koelman of rellen en bedreigingen zoals bij GeenStijl. Maar gisteren heb ik dan toch mijn eerste dreigmail ontvangen. Nou ja eigenlijk heeft mijn werkgever die ontvangen, maar hij was neem ik aan voor mij.
Aanleiding hiervoor is een reactie op een bericht van 11 oktober 2003 over het feit dan minister Donner geen boete wil voor het versturen van spam. Op 9 december 2003 werd daar de volgende reactie toegevoegd:

Pascal Damen schreef:
Haha niemand krijgt mij weg. Ik word lekker makkelijk rijk aan al die sukkels die een extra PL aangaan om alsnog het (bij de lijst meegeleverde) fopdiploma door een echte (via mij !) te vervangen. U heeft vast al wel eens een mailing van mij gehad.
Denk er eens over, als u de euros levert lever ik het papier.
Kijk op http://www.universitynetwor…

Spammen moet legaal blijven !

Ik heb er naar gekeken, vond hem raar, maar gezien de laatste opmerking wel in relatie met het bericht, dus laten staan.
Afgelopen donderdag kwam daar bij:

P.M.J. Damen schreef:
Geachte heer Gorissen,
Van een HBO-docent ICT & e-learning mag verwacht worden dat deze inziet dat een dergelijke reactie niet echt door een ondernemer wordt geschreven.
Je ziet toch ook wel dat de afkomst van de mail via zo’n ontraceerbare buitenlandse server komt !
Graag bovengenoemde reactie van de site verwijderen a.u.b.

Niet zo’n heel vriendelijke reactie. Maar ook een tamelijk onduidelijke. Zowel wat betreft herkomst (een PLANET ADSL aansluiting, geen e-mail adres alleen een link naar http://www.universitynetwork.nl/) als inhoud (wie is Paul Damen en wie is dan nu weer P.M.J. Damen ??) was het geheel voor mij tamelijk wazig.
Dus toch maar even een reactie geplaatst:

Pierre schreef:
Tja, op het moment heb ik één reactie vanaf een vage server in Wenen, die niet kwetsend, storend of beledigend is, hoogstens uitdagend.
En ik heb één reactie van een Planet ADSL verbinding van iemand die blijkbaar ongeveer dezelfde naam heeft, geen mailadres, maar graag wil dat ik de reactie verwijder. Een optie leek me de url naar http://www.universitynetwor… te verwijderen, maar daarvoor lijkt me een mailtje van [email protected] op zijn plaats.

Op vrijdag kreeg ik via de informatiedienst van mijn werkgever een mailtje met een afschrift van een bericht dat via hun reactieformulier op hun website was verstuurd:

Geachte heer of mevrouw,
Op URL: http://www.gorissen.info/Pierre/index.php?itemid=205 zag ik een tekst staan die mij helemaal niet zint. Dit heb ik dus niet geschreven. Graag heel rap eraf halen anders volgt schadeclaim.
Ik stel uw spoedige reactie op prijs.
Mvg, Pascal Damen

De reactie was al op donderdag verstuurd, dus voor mijn reactie op de website maar had nu voor het eerst een e-mail adres @dba-intermediair.nl, de holding maatschappij van de university network. De informatiedienst had het bericht eerst doorgestuurd naar de interne webredactie, maar die konden er uiteraard niets mee. Immers, dit is een privé website op een privé server van iemand die dat in zijn privé tijd doet en toevallig bij hun werkt. Gelukkig wisten ze wel te achterhalen wie dat dan was zodat ze het bericht aan mij konden doorsturen.
Ook op vrijdag werd er weer een nieuwe reactie toegevoegd aan het Donner bericht:

P.M.J. Damen schreef:
Geachte heer Gorissen,
Uit de inhoud kan worden opgemaakt dat iemand getracht heeft dit mailtje onder mijn naam hier op te plaatsen. Dit is niet zo. De tekst m.b.t. sukkels die een PL moeten afsluiten voor fopdiploma’s etc. is schadelijk voor mijn dienstverlening.
Ik verzoek u dringend deze reactie en de verzoeken om verwijdering van uw website te halen.
Graag uw spoedige reactie.
Mvg, PAscal DAmen

Goed, even samenvatten:
Blijkbaar heeft er in december iemand die wél weet dat er een Pascal Damen is die bij DBA-Intermediar werkt en daardoor (indirect?) betrokken is bij het universitynetwork een sarcastisch bericht willen schrijven en daarbij de naam van Pascal Damen gebruikt. De échte Pascal Damen, die er blijkbaar vanuit gaat dat én de hele wereld weet wie hij is én het niet nodig vind om e.e.a. even rustig uit te leggen voordat hij de verkeerde mensen gaat lastig vallen en met schadeclaims gaat dreigen, heeft dat ook gezien en is daar niet blij mee omdat de indruk gewekt wordt dat 1) er sukkels gebruik maken van zijn diensten, 2) ze daarvoor een PL (persoonlijke lening) moeten afsluiten en/of 3) dat het fopdiploma’s zijn die verstrekt worden.

Jeetje zeg, had dat nou even in een mailtje gezet en aan mij gestuurd, dan hadden we dat toch zo kunnen oplossen. Natuurlijk, ik zou kunnen zeggen dat ik niet verantwoordelijk ben voor de opmerkingen van de auteur van de eerste reactie. Of hij/zij gelijk heeft weet ik niet, want ik had nog nooit van de university network gehoord (of van Pascal Damen).
De opmerkingen bij het topic zijn inmiddels weg, het toevoegen van nieuwe opmerkingen dáár is afgesloten. Onderwerp gesloten wat mij betreft.

0 0 stem
Bericht waardering
2 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
M. van Rossum
M. van Rossum
17 jaren geleden

Uw wijze van behandelen van deze kwestie beschouw ik als uiterst zorgvuldig en coulant.

Ook weblogging veronderstelt etiquette. Hopelijk verloopt de leercurve exponentieel, anders blijft weblogging een obscure aangelegenheid voor nerds.

http://www.bloglines.com/pu

PS In uw reactiescherm biedt u schrijvers de optie om of emailadres of website URL achter te laten. Niet vreemd opkijken dus, dat men voor het laatste kiest. Standaard URL is zoekplaatje, URL is pas relevant als dat blog adres is immers.

Pierre
17 jaren geleden

PS In uw reactiescherm biedt u schrijvers de optie om of emailadres of website URL achter te laten. Niet vreemd opkijken dus, dat men voor het laatste kiest.

Dat klopt, en gezien de risico’s van het zomaar overal achterlaten van je mailadres kan ik me helemaal voorstellen dat mensen dat liever niet doen. De optie om ‘anoniem’ (dus zonder dat je een account hebt waarbij ik expliciet vooraf het e-mail adres op geldigheid heb gecontroleerd) is een bewuste keuze, die mogelijk blijft zolang er geen grootschalig misbruik van gemaakt wordt. Het eerst laten registreren voordat je een reactie kunt toevoegen is voor dit soort low-volume sites een veel te hoge drempel (vind ik).

Voor wat mijn leercurve betreft heb ik naar aanleiding hiervan de disclaimer o.a. met betrekking tot mijn werkgever duidelijker gemaakt en beter beschikbaar (bij elk bericht), mijn eigen bereikbaarheid via e-mail verbeterd (boven aan de about-me pagina) en de publieke zichtbaarheid van de ip-nummer bij de reacties uitgezet. De ip-nummers worden overigens wél nog gewoon bijgehouden.

P.S. er stonden nog een paar voor mij onbekende BLOGs in de lijst op http://www.bloglines.com/pu… heb ze maar even toegevoegd aan mijn RSS reader. :-)