De middag was voor het Seminar Internet of Things. Een voor SURFnet niet technisch seminar over the Internet of Things. Margo Emmen, een van de spreeksters, werkzaam bij het Huis van Morgen vond het allemaal nog best wel technisch en ik kan me dat een beetje voorstellen gezien haar achtergrond. Maar het enige wat daardoor jammer was, was dat ze de indruk leek te hebben dat ze ons daarom niets te vertellen had. Terwijl zij als gebruikers van internet of things enerzijds bij uitstek de use-cases aanleveren (dementerende senioren), de bestaande toepassingen uittesten (o.a. wuzzialert) én een locatie zijn waar gebruikers uit het veld (in dit geval zorgprofessionals en anderen) terecht kunnen. Em zo’n keten is cruciaal om IoT van speeltje voor nerds te maken tot nuttige toepassingen voor “gewone mensen”. Nou ja, ik vond het zinvol.
Dat gold ook voor het verhaal van de Coöperatieve Universiteit Amersfoort, dat enerzijds een hoog houtje-touwtje karakter had, maar anderzijds wel ook het verhaal van SURFnet over LoRaWAN (“je kunt er eenvoudig mee aan de slag”) bevestigden met hun voorbeelden van hoe burgers onderzoek kunnen doen naar de veranderingen in hun leefomgeving.
Het verhaal van Wienke Giezeman had ik nog niet eerder van hemzelf live gehoord, maar kende ik inmiddels wel al van o.a. het filmpje bij de Kickstarter van The Things Network en de verhalen die ik er intussen over gelezen had. Voor mij kan het wat dit betreft niet snel genoeg zo zijn dat er een landelijk dekkend netwerk via TTN beschikbaar is, dan kun je tenminste er vanuit gaan dat je sensor ook een gateway weet te vinden. Én ik hoop dat hun businessmodel solide genoeg is zodat die backbone dan ook in de lucht kan blijven (zónder dat wij er apart voor hoeven te betalen, als het voor mijn eigen dorpje vergt dat ik een gateway aan mijn schoorsteen zou moeten laten monteren dan vind ik dat prima).
Het verhaal van Paul Havinga van de Universiteit Twente was gewoon indrukwekkend. Als iemand zegt “IoT, dat doen wij al 15 jaar” dan klinkt dat opschepperig. Maar Paul had meer dan genoeg projecten en voorbeelden die hij allemaal maar kort kon aanstippen om te laten zien dát zij dat inderdaad al zo lang doen. Mooi.
En als ik de ene Paul noem, dan kan ik natuurlijk niet anders dan Paul Dekkers van SURFnet ook noemen. De samenvatting die hij vandaag gaf was niets nieuws voor mij, maar hij timmert binnen SURFnet hard aan de weg als het gaat om het toelichten van de technische kant van LoRaWAN.
Kortom, een nuttige dag in Utrecht vandaag. Ik denk dat er nog wel een groot verschil zit tussen het onderwijsmateriaal dat SURFnet wil gaan ontwikkelen op dit gebied en het materiaal dat wij zouden kunnen gebruiken. Immers, IoT is ook zinvol binnen makeronderwijs, binnen techniek onderwijs, is ook stukje van ict-geletterdheid kennis van leerlingen en leraren. Maar dan eigenlijk op het niveau van Margo Emmen, op het niveau van eindgebruikers, op het niveau van “ik heb een uitdaging/probleem, hoe los ik dat op?”, stel je hebt een bootje en je wilt daar een vochtdetector inbouwen, wat dan? Dat moet dan een stapje of 2-3 minder technisch dan wat je een student elektrotechniek zou kunnen leren.
De tweets: