Wauw! 75km bereik met TTGO T-Beam vanuit een rijdende auto! [update]

[UPDATE: zie dit bericht (in het Engels) over waar de gateway écht bleek te staan. Het was geen 75 km ver]

Vanochtend mocht de TTN-mapper node weer eens mee op pad. Ik moest met de auto naar Nijmegen – Arnhem – Veenendaal – Deurne. Helaas blijkt de TTN-mapper nog steeds heel accuraat voor het traject naar Nijmegen en dus kwam er heel weinig (bijna niets) aan van de pakketjes die verstuurd werden. Bijna niets, want net bij/voorbij de Rips of all places, zag ik op mijn telefoon dat er 2 pakketjes doorgekomen waren. Dat vond ik verrassend omdat ik niet wist dat er daar een gateway in de buurt stond.

Dat is ook niet zo, nakijken op TTN-mapper en in de Google sheet (die alle door de backend ontvangen data ook opslaat) leerde namelijk dat het een gateway is (zou moeten zijn) van het RIVM in Bilthoven. En dat was/is zo’n 75 km (!!) van de Rips vandaan.

Dat is erg ver. Zó ver dat je je gaat afvragen of dat wel kan kloppen.

Immers, Nederland is wel plat, maar tussen de Rips en Bilthoven liggen toch heel wat huizen.

Eerste reden om te geloven in de afstand is het gegeven dat er vanochtend 2 pakketjes ontvangen werden en vanavond op weg terug naar huis op bij exact dezelfde plek (tussen de twee eerste in) een derde pakketjes ontvangen werd.

Het ID van de ontvangende gateway wordt door de gateway doorgegeven aan de backen van The Things Network. Daar hoeft mijn node dus niets aan te doen. Die ID was 3x exact hetzelfde, dus ook daar verwacht ik geen storing.

Als ik met die ID zoek in de info van TTN, dan komen daar dezelfde coördinaten uit als dat TTN-mapper doorgeeft. Logisch, want ook TTN-mapper haalt ze daar op.
Zoek ik de gateway op in de (grote!) pagina met info van alle gateways (in JSON formaat) hier dan staat daar de volgend info:

Geen single channel zoals TTN-mapper aangaf maar een volwaardige gateway, eigenaar is het RIVM, de gateway staat binnen. Als ik de coördinaten van de gateway zoals die daar aangegeven zijn (en zoals door TTN-mapper) gebruikt, ingeef in Google, dan krijg ik ook daar een verwijzing naar Bilthoven naast een vermelding op de kaart dat daar het RIVM gevestigd is.

Kortom, het is onwaarschijnlijk, maar tot op dit moment heeft niemand me nog een verklaring kunnen geven die laat zien dat het 3x een “fout” was. Ik ben niet op de betreffende plek stil gaan staan met de auto om te ontdekken of het een verschijnsel is dat consistent te reproduceren is.
Een leuk raadsel dus. 🙂