Is de Silhouette Cameo 3 een goede vervanger voor een Axidraw?

Het enige eerlijke antwoord op de vraag in de titel is natuurlijk “ik heb geen idee!”. Want ik heb nog nooit zelf met een Axidraw gewerkt en hoe dan ook simpelweg te weinig informatie om die vergelijking te kunnen maken.
En zelfs als ik het beperkt tot de test van vandaag (ja, ik ben toch maar even op mijn vrije vrijdag naar Nijmegen op en neer geweest), dan heb ik van het resultaat van de tekening die Arjan op de Axidraw liet plotten alleen een klein stukje video gezien en dan is een één-op-één vergelijking nauwelijks te maken.

Vooraf:

 • de Silhouette Cameo 3 is niet primair gemaakt om als plotter te dienen, het is een snijplotter die ook kan tekenen.
 • Anders dan de Axidraw beweegt bij de Cameo 3 de kop alleen naar links en rechts, de beweging van het papier zorgt voor de beweging naar boven en onder. Of de ene preciezer is dan de andere manier weet ik niet.
 • De Cameo 3 heeft de mogelijkheid om 2 verschillende stiften te gebruiken (zonder tussentijds te wisselen), de Axidraw kan 1 pen tegelijkertijd aan.
 • De Cameo 3 heeft een optie om eigen pennen te gebruiken (net als de Axidraw), de benodigde uitbreiding (houder) daarvoor hebben wij nog niet, ik had dus alleen de beschikking over de Silhouette Sketchpennen.

Voorzichtige conclusies:

 • Net als bij het snijden moet je bij het plotten (sketchen) op de Cameo 3 kijken naar het materiaal dat je gebruikt. Ik had een eerste test gedaan met wit 80 grams kopieerpapier en de standaardinstellingen. Het resultaat was dat de pen op 1 plek door het papier heen ging (zie hiernaast, dit is de achterkant van het papier) en duidelijk de doordruklijnen zichtbaar waren.
  Bij het later instellen van de druk (Force 10, Speed 5) voor de tweede test werden niet alle lijnen perfect getekend, soms werd er een stukje overgeslagen.
 • De uitlijnen van de twee koppen op de Cameo 3 is niet perfect. De rode en blauwe lijnen overlapten in een aantal gevallen stevig. De Cameo Sketchpennen hebben de neiging om te vlekken. Wat dat betreft deed mijn inkjetprinter het een stuk beter (zie hieronder links de Cameo 3 in close-up en rechts mijn inkjetprinter).
 • Bij de zwart-wit afbeelding (waarvoor ik de zwarte sketchpen gebruikt heb) had de Cameo 3 het uiteraard gemakkelijker. Wat hier opviel was het vreemde patroon dat software gebruikte om de vierkanten te tekenen. Dat is niet erg natuurlijk, en voornamelijk het gevolg van het plotten van een SVG in plaats van het rechtstreeks aansturen zoals bij de Axidraw kan, maar het is niet wat je van een plotter zou verwachten. Zie ook het filmpje hierboven.
  Als het gaat om de kwaliteit van het resultaat dan kan mijn inkjetprinter de Cameo 3 ook nu zeker bijhouden. Hiernaast zie je het resultaat van de Cameo 3 op geel 120 grams papier (rechts) en van de inkjetprinter op wit 80 grams papier (links). Natuurlijk heeft het dikkere papier een kwalitatief wat hoogwaardiger gevoel. Ook hier, met Force 12 en speed 6 een paar lijntjes die door de Cameo 3 niet helemaal perfect getekend werden. Dat kun je bij een kunstwerk zien als toegevoegde waarde, omdat het onbedoeld was zie ik het toch meer als “foutjes”.

Conclusie

Het kan. Je kunt ontwerpen in SVG, eigenlijk bedoelt voor een echte plotter, uitvoeren op een Sihouette Cameo 3. Afhankelijk van wat je wilt bereiken kun je er waarschijnlijk beter voor kiezen om het dan met een inkjetprinter te printen omdat de kwaliteit dan minimaal zo goed is. En dan kun je gewoon de SVG in Word invoeren, eventueel tekst en uitleg erbij typen en printen.

Natuurlijk heeft een plotter andere voordelen. Zeker als je, zoals bij de Axidraw ook kan, je eigen pennen (of potloden) kunt gebruiken. Dan kun je effecten bereiken die met een inkjetprinter nou eenmaal niet te bereiken zijn.
Zo’n houder is voor de Cameo 3 ook te koop (zie foto hiernaast) en als die er is dan zal ik ook andere pensoorten uitproberen.

Het geluid van de Cameo 3 tijdens het tekenen is in ieder geval (meestal) niet zo rustgevend als dat normaal bij een plotter kan zijn. Is toch een gevolg van het andere mechanisme om de pennen te bewegen.

0 0 stemmen
Bericht waardering
3 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

Is een @silhouetteam #Cameo3 een goede alternatief voor een #AxiDraw ?
https://t.co/1rCc8gB1E0 #plottertwitter https://t.co/fxdM4upwdS

trackback

Is de Silhouette Cameo 3 een goede vervanger voor een Axidraw? https://t.co/Lb8vuvt3xB

Kay
Kay
3 jaren geleden

Thank you for this informative post. I do not have an Axidraw, but I do a good bit of drawing/plotting on the Silhouette Cameo. In terms of comparison, it is of note that the Cameo’s drawing area is much larger than the Axidraw’s (12 inches by many feet vs roughly a letter size page) but you are limited to thinner media with the Cameo, of course.
Under Silhouette Studio’s Send panel advanced options you will find several optimization choices which may help with the odd drawing pattern.