TTN Mapper versie 2 – TTGO T-Beam – eerste resultaten

Gisteren schreef ik over de TTGO T-Beam, een ESP32 met LoRa chip, GPS en een batterijhouder voor een 18650 Li-ion batterij gecombineerd. Ik had er het “standaard” script beschikbaar om hem als node voor TTNMapper.org in te zetten. Het script werkt, is nog lang niet geoptimaliseerd, maar het was goed genoeg voor een eerste test.

Hij ging gisteren mee, in de auto, naar Zuid-Limburg.  Gewoon voor op het dashboard. Zuid-Limburg is, zo kun je zien op TTNMapper.org niet  het gebied van Nederland met de beste dekking qua TheThingsNetwork. Conclusie is in ieder geval dat ik van de beschikbare gateways onderweg, het merendeel in ieder geval bereikt heb.

De maximale afstand die ik bereikt heb is 9,18 kilometer naar een gateway in Roermond. Dat vind ik niet slecht als je bedenkt dat ik op dat moment waarschijnlijk gewoon met een kilometer of 130 per uur over de A2 reed in een metalen doos. Ook daar ben ik zeker niet ontevreden over.

Belangrijkste minpunt van de eerste test gisteren was het gegeven dat de 3,7V 18650 oplaadbare Li-ion batterij niet eens een beetje in de buurt van de te verwachten capaciteit kwam. Dat was eigenlijk niet eens nieuws, YouTube staat vol van filmpjes waarin de exemplaren uit het Oosten getest worden en waarbij duidelijk wordt dat 9900 mAh een sprookje is. Ik heb helaas geen setup die de capaciteit van de accu goed kan testen. Maar na 3,5 uur stopte de eerste batterij er mee. Was wel 3,5 uur van continue werken en elke 30 seconden via TTN versturen van de coördinaten.

Om daar, waar mogelijk, enige verbetering in te brengen heb ik vandaag een paar wijzigingen toegepast. Ik had nog geen ervaring met gebruik van de deep sleep, dus daarom eerste de tutorial op instructables.com bekeken. Ook specifiek voor de T-Beam was er wel info en een voorbeeld te vinden op Github. Omdat ik ABP gebruik als authenticatie hoef ik er alleen voor te zorgen dat ik de ‘berichtenteller’ (LMIC.seqnoUp) tussentijds opsla. Na elke deep sleep is het voor de ESP32 namelijk alsof hij opnieuw opgestart wordt. Door een variabele te definiëren als RTC_DATA_ATTR blijft de waarde ook na een deep sleep bewaard.

Daarnaast heb ik een check toegevoegd waarbij ik kijk of de T-Beam wel genoeg bewogen heeft:
dist = TinyGPSPlus::distanceBetween(gps.lat(), gps.lng(), prevLat, prevLon);

Als de afstand minder dan 50 meter is, dan wordt er geen bericht via TTN verstuurd maar gaat de T-Beam meteen weer in slaap. Ik hou via een teller in de gaten hoe vaak dat gebeurt en na 10 keer stuur ik alsnog een bericht en gaat de teller weer op 0. Dit is vooral handig als de T-Beam binnen ligt en de GPS ontvangst niet optimaal is. Dan springen de gerapporteerde locaties altijd een beetje heen en weer, dus het er uit filteren van zulke kleine springen kan geen kwaad.

Ik heb alle codewijzigingen toegevoegd aan een fork van de oorspronkelijke code zodat iedereen die er mee aan de slag wil dat ook kan.

Hoeveel effect de aanpassingen hebben voor de gebruiksduur van de T-Beam weet ik nog niet. Vanmiddag haalt hij in ieder geval al meer dan 4 uur, ik laat deze batterij lopen totdat hij er mee stopt. Het pakje is in ieder geval compact genoeg om morgen mee te nemen in de bus/trein naar Nijmegen. Al verwacht ik ook daar geen super-resultaten gezien het aantal te verwachten gateways. Dat wordt wellicht dinsdag/woensdag als ik beide dagen naar Arnhem door moet beter. We gaan het zien.

0 0 stemmen
Bericht waardering
2 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

TTN Mapper versie 2 – TTGO T-Beam – eerste resultaten. https://t.co/E2ouCe3mAi @thethingsntwrk #ESP32 @ttnmapper… https://t.co/Q8rr3dReat

trackback

TTN Mapper versie 2 – TTGO T-Beam – eerste resultaten https://t.co/en77R1SyF2