Falcon Heavy Testflight

Terwijl ik dit zit te typen, hebben we nog geen bericht gehad over wat er precies met de centercore gebeurt is. Maar dat maakt hoogstens het verschil tussen een perfect uitgevoerde test en een bijna perfect uitgevoerde test.

Vanavond om 21:45 uur Nederlandse tijd vond de testlancering van de Falcon Heavy van SpaceX plaats. Een raket die het vermogen kan produceren van achttien 747 vliegtuigen bij elkaar. Een raket waarmee je naar de maan of naar Mars toe kunt. Vandaag geen astronauten aan boord, maar een (omgebouwde) Tesla Roadster met dummy astronaut (Starman) in het nieuwe ruimtepak van SpaceX, een kleine versie van de Roadster. Ook is er een Arch aan boord. Ik citeer even The Verge:

An Arch is a “5D, laser optical quartz storage device” that is meant to be able to survive even in the harsh conditions of space, built by the Arch Mission Foundation. The foundation’s goal is to preserve libraries of human knowledge for interstellar travel (and to protect information in the event of calamity to Earth itself). It’s a goal that the group says was inspired by Asimov’s novels, which see mankind working to write an “Encyclopedia Galactica” to protect mankind against a coming dark age.

Het is maar dat je het weet.

En ze schoten niet alleen dingen de lucht in. De twee side boosters en de center core moesten weer netjes landen. De eerste twee op land, de laatste op een drijvend schip. Iets dat SpaceX al meerdere keren succesvol gedaan heeft, maar nu moest het dus 3x.

De simultane landing van de twee side boosters was echt schitterend om te zien. Hoe het met de center core is afgelopen moeten we dus nog even afwachten.

Je kunt de hele lancering hier terugkijken:

En wellicht kun je dan ook mijn gevoel bij de tweet boven bij dit bericht begrijpen. Ik realiseerde me zo tegen het einde dat ik naar 4 livestreams zat te kijken, waarvan 1 vanuit de ruimte vanuit de payload, de Tesla. Twee van de twee side boosters en eentje van de center core, terwijl die dus alle drie op weg waren naar hun landingsplek.

Als je ooit livestreams van een conferentie, een presentatie, een les of een ander live evenement hebt verzorgd (of mee verzorgd) dan weet je hoeveel daar al niet mis bij kan gaan. Maar hier gaat het om camera’s die op bewegende apparaten staan die heel snel gaan. De payload ging 15.720 km/uur op het moment dat ik de screenshot maakte. En ik zit hier, gewoon thuis, via internet te kijken naar 4 van zulke livestreams, in hoge kwaliteit. Dat op zich is wellicht geen rocket science, maar gemakkelijk is het zeer zeker niet.

Ik hoop voor SpaceX dat ook de center core goed geland is. Gewoon omdat ik het ze gun om een compleet succes behaald te hebben. Indrukwekkend is het ook als hij niet goed geland is.

0 0 stemmen
Bericht waardering
2 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

Falcon Heavy Testflight https://t.co/Nnl0pjVA3k

trackback

Gisteravond zat ik op mijn hotelkamer via een crappy Wi-Fi connectie naar 4 HD live streams from space te kijken. I… https://t.co/8ojd2UVXaf