Maak je van Android telefoon een 360-graden camera met de Insta360 Air

In de categorie “O ja, daar had ik nog niet over geschreven” vandaag even een berichtje over de Insta360 Air.  Het is een 360-graden camera die je op je Android smartphone zet. Niet op je iPhone, de camera heeft namelijk een micro-USB aansluiting, daarvoor heb je de Nano S nodig.

Als je mijn tweets of blogposts een beetje volgt, dan weet je dat ik een aantal keer met een Theta S en een Theta V heb mogen spelen. Die waren niet van mijzelf maar van mijn werkgever. Op zich verwacht ik dat een eigen Theta V er voor de meivakantie nog wel aan komt omdat Ricoh geen nieuw model aangekondigd heeft tijdens CES.

Afgelopen november kwam er echter een aanbieding bij Gearbest voorbij die ik niet kon laten gaan. De Insta360 Air voor €85,88 incl. verzendkosten. Het was een gokje of daar nog douane- en inklaringskosten bij zouden komen (gelukkig niet). Voor minder dan €100,- een niet heel slechte 360-graden camera die ik in combinatie met mijn Android telefoon zou kunnen gebruiken én die heel klein/compact was, die aanbieding kon ik niet laten lopen.

Extra leukigheid van de Insta360 Air is dat je hem ook als webcam kunt gebruiken. Daar verkoopt Insta360 een handige “stroeve” USB naar micro-USB (female) kabel voor. Kost slecht €8,- (oh ja en €24,- verzendkosten).

Dat vond ik een beetje veel, dus ging ik voor de goedkopere oplossing:

Een verloopstekkertje voor €1,11 inclusief verzendkosten. Werkt ook als je er dan een USB-verlengkabel op aansluit. Dan heb je wel geen kabel die uit zichzelf blijft staan, maar iets van een houder, doosje waar hij op kan rusten, heb je zo gemaakt. De 360-graden kwaliteit in een livesituatie (YouTube heeft bv ondersteuning voor livestreaming in 360-graden) is niet super, dus meer een leuke gimmick.

De camera in het gebruik
Voordeel van de camera is ongetwijfeld zijn formaat. Er zit een klein rubber beschermkapje bij maar dan nog blijft hij klein. Ik heb hem dus standaard in mijn werktas zitten. Gebruiken is een kwestie van op de micro-USB poort klikken en de app opstarten. De app staat je toe om live te streamen naar YouTube of Facebook en om video’s en foto’s te maken. Onoverkoombaar probleem is uiteraard dat je altijd handen/armen/vingers in beeld hebt. Ik heb een beschermhoesje om mijn Moto 5G zitten, dus heb ik 2 handen nodig: eentje om het toestel vast te houden en een om op de foto-knop te drukken.

De kwaliteit van de camera is zeker niet zo goed als de Theta V. De resolutie is 3008 x 1504 (3K) tegenover de 5376 x 2688 van de Theta V. Video gaat met 2560 x 1280 tegenover 3840×2160 van de Theta V. Daar staat tegenover dat de Theta V nu nog zo’n €450,- kost, ruim 350 euro duurder dus dan de Insta360 Air.
De app heeft een eigenaardigheid bij het typen. De cursor springt (in mijn geval) tijdens het typen steeds naar het begin van het woord. Erg onhandig.
Wel heel handig in de app zijn de grote hoeveelheid opties tijdens het delen. De video hierboven is eigenlijk een foto waarbij ik bij het delen kon kiezen uit een aantal beschikbare animaties. Heeft Ricoh ook, maar in een losse app en toch net weer wat minder opties.

Al met al is het zeker geen slechte camera. Het kost me wat meer tijd om er een foto mee te maken (uit mijn tas halen, goed er op klikken, app starten, kijken of alles werkt, richten, schieten, uit elkaar halen, in het tasje, in de tas zelf….) dan met een Theta V (uit de tas halen, richten, schieten, weer in de tas). Maar voor nu voldoet hij als “altijd bij me 360-graden camera”.

0 0 stemmen
Bericht waardering
1 Reactie
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

Maak je van Android telefoon een 360-graden camera met de Insta360 Air https://t.co/7vqmOA6oeu