PirateBox op een Zsun USB-stick

 Gepubliceerd door om 09:44  Hardware
mrt 032017
 

Laat ik beginnen met de voor de hand liggende vragen:

Waarom?
Omdat het kan en omdat ik wilde weten of ik het ook kon.

Wat is het?
Het is een kleine USB-dongle van 3×3 cm en 1,5 cm dik (het groene ding op de foto hiernaast, alles eronder is de adapter maar hij werkt ook rechtstreeks op een losse 5V accu). Hij kost tussen de 10 – 15 euro (ik heb er €8,64 incl verzenden voor betaald), is verkrijgbaar in een aantal verschillende kleuren en heet Zsun. Oorspronkelijk is de dongle bedoelt als een manier om via Wifi bestanden te delen met je iPhone, Android telefoon, tablet etc. Dus eigenlijk is hij best al functioneel. Niet snel uiteraard, dat zijn zulke apparaten nooit, maar redelijk.

Alleen, het besturingssysteem dat er op staat heeft een paar beveiligingsgaten. Zo is het o.a. mogelijk om via telnet, met een standaard ingebakken wachtwoord verbinding te krijgen tot het apparaat. Dus eigenlijk zou het advies moeten zijn: vooral niet kopen!
Maar…het blijkt dat je de dongle ook zo kunt hacken dat je er OpenWrt op kunt draaien, dat is een Linux omgeving voor embedded systemen, zoals routers. Handig als het systeem dat op je router draait niet die opties biedt die jij wilt hebben, als er geen nieuwe versie van geleverd wordt, terwijl er wel beveiligingsproblemen zijn (zoals ook bij de Zsun) etc.
En OpenWrt heeft een groot aantal mogelijkheden tot uitbreiding. Al zitten daar natuurlijk ook wel weer grenzen aan. Ik heb (nog) niet geprobeerd om OwnCloud op de Zsun te installeren. Ook OwnCloud zou op OpenWrt moeten draaien, maar waarschijnlijk “trekt” de processor in de Zsun dat voor geen meter.

Maar we gingen het hebben over een PirateBox.

Lees verder….