Zondagmiddagproject: micro:bit automatische plantenbewatering

20161030_155735_hdrHet tweede project voor de zondagmiddag (gisteren dus), was qua code minder rekenwerk, maar zat technisch net wat complexer in elkaar. Sowieso, als er water + elektronica aan te pas komen (3,3V en 6V dus niet echt gevaarlijk wat dat betreft) moeten experimenten in de woonkamer met net iets meer precisie worden uitgevoerd. 🙂

watersensorHet idee is simpel: rechts op de foto, de witte kom, moet een plantenbak voorstellen. Er zit geen plant en geen grond in, maar dat maakt het wat gemakkelijker om de werking van de watersensor te meten die er in hangt (en op de foto niet goed te zien is). De watersensor geeft ook nu weer via een analoge poort een waarde van 0 t/m maximaal 1023 door afhankelijk van hoe vochtig of hij is. Ook nu bleken de waarden op de website een aardige richtlijn, maar niet meer dan dat. Want een waarde van ongeveer 200 (geen eenheid) bleek nu overeen te komen met een aardige bodem water in de bak. Wellicht dat het met potgrond nog weer wat anders gaat, dus het is even een kwestie van uitproberen.

Hoe dan ook, voor deze test hadden we een script dat kijkt of de waarde van de sensor <= 200. Is dat zo én is de knop A (de startknop) ingedrukt, dan geeft het pompje 2 seconden lang water en wacht dan 5 seconden. Ook dat pompje kwam kant en klaar voor de micro:bit met alles er op en er aan: 1 krokodilbek-kabel voor de “ground”, eentje voor de schakeldraad, een transistor voor het schakelen en een rode kabel met krokodilbek die je niet op de micro:bit moest aansluiten maar op een externe 6V voeding (in ons geval hadden we die zelf overigens al).

Het pompje is een dompelpompje in een bakje met water, op zich had die bak een stuk groter kunnen zijn zodat je langer je planten van water kunt voorzien. En eigenlijk zou ik ook in de bak met water een watersensor willen leggen die er voor zorgt dat de pomp niet aangezet wordt op het moment dat die bak te leeg is. Is iets voor een versie 2 van de constructie.

script_water_plantWant zo mooi en handig als de verschillende onderdelen zijn voor een zondagmiddagexperiment, ik heb maar 1 micro:bit in huis en dit soort functionaliteit zou je ook moeten kunnen bouwen met bijvoorbeeld een ESP8266 (die veel goedkoper zijn).
Het nadeel daarvan is dan echter weer dat de Arduino IDE weer net iets minder intuïtief is dan bijvoorbeeld de Block Editor voor de micro:bit.

Wellicht dat daar “Bounce” een oplossing voor kan zijn, alleen is dat een project waarvan de maker zelf zegt “at the time of filming [it] is totally Alpha”, dat was afgelopen maart en sindsdien lijkt er niet heel veel activiteit op de source plaats te hebben gevonden.

Hoe dan ook, het waren twee leuke projecten voor de zondagmiddag. Zeker niet onmogelijk met andere controllers, maar gemakkelijk genoeg met de micro:bit.

 

 

0 0 stemmen
Bericht waardering
2 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Willem Karssenberg
6 jaren geleden

Leuk! Morgen komt mijn micro:bit binnen en dan is het alleen nog maar een kwestie van tijd ervoor maken;-)
Maar in het hierboven beschreven project begrijp ik één stap niet.
Je zegt dat er ook een startknop A ingedrukt moet zijn. Dat betekent alsnog dat je geen 3 weken op vakantie kunt gaan. Het lijkt mij dat je het toch helemaal wilt automatiseren, of niet?