Codebender stopt ermee!

codebender_stoptDat is jammer. Vandaag kreeg ik een mailtje dat Codebender er mee gaat stoppen. Tenminste met de gratis online code editor / compiler voor Arduino.

Het ligt hem niet aan het aantal gebruikers, ze hebben 97.929 geregistreerde gebruikers en 285.153 Arduino sketches in hun repository.

Maar helaas was het freemium model niet helemaal in balans. Resultaat: teveel gebruikers die niet betalen (ik ook niet overigens) en dus geen levensvatbaar businessmodel. En bij een site die zo’n 25.000 US dollar per maand kost, gaat dat een keer problemen opleveren.

Gelukkig blijft de repository in ieder geval voorlopig online. En er komen betaalde versies voor het onderwijs:

  • codebender:edu – een eenvoudige versie van codebender voor gebruik in de klas. Met ondersteuning voor Chromebook, gericht op K-12.
  • codebender:blocks – vergelijkbaar met de edu verise maar met Blocky, gericht op jongere kinderen.

De reacties op de officiële aankondiging variëren zoals altijd van “bedankt!”, via “o nee, stop niet, ik zou echt wel een klein bedrag per maand willen betalen” tot “tja, jullie hebben niet eens advertenties” of “hebben jullie aan [oplossing X] gedacht?”.
Ik neem aan dat de makers echt wel nagedacht hebben over de opties. Ik moet bekennen dat ik niet heel veel gebruik gemaakt heb van de site, ik kon prima overweg met de lokale IDE. Maar desondanks was het mooi dat de siet er was. Dus ik sluit me gewoon aan bij de eerste groep reageerders: bedankt! (thank you for the site while it was there!)