Quickpost: Hardnekkige DHCP in Raspbian Jessie

Het is hier al een paar dagen stil. Niet alleen omdat ik met de feestdagen wat meer offline ben dan anders. Maar ook omdat ik nog niet helemaal aan het documenteren van wat ik wel al werkend heb gekregen voor wat betreft mijn domotica activiteiten deze vakantie ben toegekomen. Als je me via Twitter volgt, dan heb je gezien dat de kerstboom inmiddels aan de MQTT-backbone hangt:

WhitePiDatzelfde is het geval voor de zonnepanelen, die hun status nu ook netjes op die manier doorgeven. En ik ben bezig met het opzetten van een Openhab-server om alles aan elkaar te knopen. Maar de quickpost van vandaag gaat over een vervelend probleem dat ik met de MQTT-server had: hij hield bij een reboot zijn, ingestelde, vaste IP-adres niet vast en kreeg heel eigenwijs toch weer een dynamisch IP-adres. Dat blijkt een bekend en recent probleem te zijn. Er worden hier op het forum een aantal opties genoemd. Voor mij werkte alleen het de-installeren van dhcpcd5:

sudo su
cp /etc/network/interfaces /etc/network/interfacesbackup
apt-get purge dhcpcd5
[accept with yes]
cp /etc/network/interfacesbackup /etc/network/interfaces
reboot

Het maken van een kopie van het interfaces bestand is wel even handig om te weten. Ook bleek ik de DNS zelf in te moeten stellen. Dit zijn de DNS-servers van Ziggo, waarschijnlijk heb je zelf andere nodig:

nano /etc/resolv.conf

[add]
nameserver 213.46.228.196
nameserver 62.179.104.196