Best onhandig: Lync 2013 basic client

Lync 2013 Basic Goed, ik ben sinds een tijdje best wel een fan van Lync. Waarom? Nou, omdat de Lync 2013 versie eigenlijk gewoon prima werkt:
Je kunt met meerdere personen met audio en video vergaderen
Je kunt eenvoudig je desktop / een document delen tijdens zo’n vergadering
Er is nu een prima browser-plugin (IE en Chrome) waarmee ik ook gasten buiten het bedrijf kan uitnodigen. Hierbij kunnen ook zij audio/video gebruiken én desktop delen
Er is een goede client voor de iPad (die op Android is er ook, maar heb ik nog niet getest)

Perfect toch eigenlijk zou je zeggen. Ja, bijna. Voor de desktop heeft mijn werkgever vooralsnog gekozen voor de Lync 2010 client. Werkt op zich, maar laat bij vergaderingen maar één videobron tegelijkertijd zien (schakelt tussen sprekers). Dus ik wilde ook de Lync 2013 client op mijn desktop.

En dat bleek verrassend moeilijk. Tenminste als je werkgever die niet voor beschikbaar stelt. Bij Microsoft kun je die namelijk niet zomaar krijgen.

Ik heb een Office 365 of Education licentie. Daar zit Lync 2013 niet in. Bij de verschillende Student edities ook niet. Behalve bij de Student Pro editie, maar die is écht alleen voor studenten, niet voor medewerkers.

Hij blijkt in een Office 2013 set te zitten. Was niet heel duur, 21 euro incl. Windows 8.1 licentie. Heb ik gekocht. Bleek zich niet te installeren als ik Office 365 geïnstalleerd had staan (terwijl dat toch eigenlijk ook gewoon Office 2013 is?!). Die moest ik de-installeren, dan ging het wel. Maar die Office versie had weer geen custom setup. Krijg je dus standaard álle onderdelen van Office (ook Access en zo). Zucht.

Dan de client bij Microsoft downloaden?

Goed idee. Microsoft heeft vrij beschikbare een basic client. Wel even de goede versie downloaden. De 64 bits versie van Lync 2013 basic kun je niet installeren als je een 32 bits Office versie hebt.

Op papier leek die ook alles te kunnen wat ik nodig had, inclusief deelnemen aan vergaderingen. Maar toen bleek dat er één feature was die mijn werkgever aanbiedt, die niet door de basic versie van Lync 2013 wordt ondersteund:
Lync 2010 volledig
Ik kan oproepen naar mijn Lync-account namelijk laten doorschakelen naar zowel de desktopclient als (gelijktijdig) mijn mobiel nummer. En omgekeerd: als iemand mijn 08850-nummer belt komt dat ook zowel in de Lync client als op mijn mobiel terecht.
Start ik de Basic client op, dan wordt dat doorschakelen uitgeschakeld. Niet handig dus.

Dus…blijf ik op mijn werklaptop maar gewoon braaf bij Lync 2010 en installeer ik thuis op mijn werkplek Office 2013 mét Lync 2013 volledig. Het is toch allemaal wat.

0 0 stemmen
Bericht waardering
1 Reactie
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

Best onhandig: Lync 2013 basic client http://t.co/vpvF5TNPZd