Gaat de 3D printers de inkjet printer achterna?

Nee, ik ga het niet over HP hebben en hun mogelijke instap in de 3D printbusiness. Gelet op hun track-record rond tablets wacht ik daar liever even mee. Het gaat mij om een bericht op Computerworld over XYZprinting. Die leveren op het moment een goedkope 3D printer, hebben er voor dit jaar nóg twee voor minder dan $1.000,- in de planning staan en zeggen zelf te verwachten dat printers in de toekomst ook een scanner zullen bevatten. Een beetje als de multifunctionals in 2D printen al hebben. Belangrijk daarbij is dat XYZprinting daarbij een prijspunt voor ogen heeft dat eveneens vergelijkbaar is met wat we nu kennen bij inkjet printers.

Ik vrees alleen dat ze ook een business model voor ogen hebben dat er mee in lijn ligt: verkoop de printer goedkoop en verdien op de ‘inkt’. In dit geval de cartridges met filament. Want zoals bovenstaand filmpje laat zien, gebruiken de printers een specifieke cartridge. Die je (voor zover ik nu kan overzien) alleen bij XYZprinting kunt kopen. Ze zijn niet de eerste leverancier die dat doet. Cubify doet dat al een tijdje. Voor mij in ieder geval een reden om dit soort printers, ondanks hun lage aanschafprijs op het moment in ieder geval links te laten liggen.

Toch wel jammer want $849 (voor de 2.1 Duo Plus die eind dit jaar uit komt) voor een printer met 2 printkoppen, draadloos internet en een ingebouwde camera is zeker niet veel.