mei 152013
 

low cost 3d printing Via de heel actieve 3D printers and printing NL community op Google+ werd ik gewezen op het gratis e-boek “Low-cost 3D Printing for Science, Education and Sustainable Development“.

Het is een PDF, die in zijn light-versie 10MB en in zijn heavy-versie 150MB groot is. Het boek bestaat uit zo’n 20 hoofdstukken en 202 pagina’s. De hoofdstukken zijn in vier groepen ingedeeld:

  1. Low-cost 3D Printing
  2. Low-cost 3D Printing for Science
  3. Low-cost 3D Printing for Education
  4. Low-cost 3D Printing for Sustainable Development

Elk hoofdstuk is zelfstandig door een andere auteur geschreven. En, zoals in zo’n geval vaker gebeurt, dat merk je in het gebrek van verwijzingen tussen de hoofdstukken en de mate van overlap en onafhankelijk van elkaar toelichten van bepaalde termen, software pakketten en technieken.

Maar, dit is geen duur boek van een uitgever, dit is een gratis boek met een creative commons licentie die verspreiden en eenvoudig hergebruik mogelijk maakt. Dan is zoiets vergeven. Meestal, want de hoofdstukken ‘3D Modeling with OpenSCAD – Part 1″ en “3D Modeling with OpenSCAD – Part 2”, geschreven door twee verschillende auteurs, hadden gewoon samengevoegd moeten worde.

Ik heb bij hieronder bij de hoofdstukken opgeschreven wat me opviel of waarom het hoofdstuk de moeite van het lezen waard is. Soms beknopt, soms meer  uitgebreid.
Lees verder….

mei 152013
 

Met het verdwijnen van de (gratis) videoconferencingdienst op basis van Adobe Connect die SURFnet aanbood, zijn de ontwikkelingen rond de omgeving voor mij wat meer op een afstand komen te staan. Maar de beschrijving van de vernieuwingen in de update van hun mobiele client maakt ook zonder dat ik het zelf kan testen duidelijk dat Adobe nog steeds stevig aan de weg timmert op dit gebied. Want hoewel het haast vanzelfsprekend lijkt dat je deze dingen, die ook op een laptop kunnen, op je iPad of Android toestel kunt doen, is dat bij de concurrenten zeker niet zo.
En dat is zeker iets mee te nemen als je een oplossing aan het kiezen bent (nee, ik heb geen aandelen in Adobe!).

(via Adobe)