3D Printen: Koekjes voor Moederdag

Koekjes voor Moederdag Een aantal van jullie had dinsdag de tweet al voorbij zien komen, maar ik durfde het nog niet té breed online te zetten. Het moest immers een verrassing blijven voor Moederdag. Afgelopen dinsdag, toen de kinderen wel thuis waren en hun moeder niet, hebben we namelijk koekjes gebakken voor vandaag. En in een week dat er een 3D printer in huis was, werden dat natuurlijk geen ‘gewone’ koekjes. Ik had op Thingiverse een verzameling ‘cookie cutters’ (koekjes stekers) met letters gevonden. Daar wilden we er 2 van printen (de M en de A) om koekjes mee te maken. We hadden nog andere stekers, o.a. met een hartje, dus die hoefden we niet zelf te maken. Het recept kwam uit een van de in huis aanwezige kookboeken (zandtaartdeeg), dat was ook niet erg moeilijk. Dus ging ik eerst aan het printen. Al gauw bleek echter dat de uploader van de cookie cutters ze vast nog niet zelf geprint had. Want de A was weliswaar mooi van vorm, maar het bovenste stukje van de A (het ‘gat’) werd namelijk los geprint.

Koekjes voor Moederdag
Hierboven zie je de twee letters. Dat was dus erg onhandig, want dan zouden we bij elke keer uitsteken van de A dat losse stukje apart in het deeg moeten steken. Dus de letter toch maar even ingeladen in Sketchup en er een extra ‘balkje’ aan toegevoegd zodat het ‘gat’ op zijn plek bleef hangen. Het balkje moest niet helemaal de volle diepte zijn zodat je hem niet in het deeg zo zien bij het uitsteken.
Koekjes voor Moederdag Koekjes voor Moederdag
Zo gezegd, zo gedaan, nieuwe print gemaakt en klaar.
We hebben de vormpjes eerst even goed gewassen in een sopje en daarna gebruikt. Het blijkt dat ze toch niet zo goed werken als de metalen variant. Die zijn toch een stuk scherper dan het ABS waar ik nu mee geprint had. En de opening in de A blijkt moeilijk schoon te krijgen. Niet iets dus voor heel vaak gebruik.
Maar mama was heel blij met het resultaat op haar bord vanochtend:
Koekjes voor Moederdag
En ze smaakten nog goed ook! 🙂

p.s. Natuurlijk is het een logische vervolgvraag: Had je niet ook de koekjes zelf kunnen printen?
Het antwoord is: ja, maar niet met deze printer en niet met dit zandtaartdeeg.

Maar in het filmpje hierboven zie je hoe het (kerst 2012) gedaan is door Ralf Holleis. Hij gebruikte daarvoor een gemodificeerde BFB Rapman printer in combinatie met de UNFOLD Claystruder 1.1 (het ontwerp is open source en op Thingiverse te vinden), inderdaad een extruder die ook klei/keramiek kan printen.

Disclosure
De UP! Mini 3D printer is gratis en tijdelijk aan me beschikbaar gesteld door 3D-fabshop.nl in samenwerking met Fablab Zuid-Limburg. Er zijn geen afspraken gemaakt over de inhoud en hoeveelheid van berichten over het product. Alle meningen over het product zijn 100% van mezelf.

0 0 stemmen
Bericht waardering
2 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

3D Printen: Koekjes voor Moederdag http://t.co/P13XWZkkkK

trackback
11 jaren geleden

3D Printen: Koekjes voor Moederdag http://t.co/yPZTJo2JEn #nieuws #3dprinten #3dprinten #upmini